İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : Bir kimse rüyada doğanı çağırdığını görse büyük bir oğula kavuşur. Doğanın, elinden gidip bacağının kaldığını görmek, mülkünün gidip şöhretinin kalacağına, elinde kanadının kaldığını görmek, mülkünden elinde bir şey kalmasına yorulur. Doğan eti yemek, devletten gelecek mala yorumlanır.
Elinde bir doğan olduğunu gören kimse lider olur ve insanlar tarafından övülür. Doğan kuşu, izzete, saltanata, düşmana galibiyete, arzu ve isteklere kavuşmaya, evlada, güzel mallara, sıhhate, gam ve kederden ferahlığa, gözlerin sağlamlığına ve çok yolculuğa yorumlanır.
Doğan kuşlan, avcılığından dolayı ölüm olarak tabir edilir. Doğan, hapse girmeye, yiyecek ve içeceğin eksikliğine yorumlanır. Doğanın kendisinden gittiğini gören kimsenin saltanatı gider. Eğer ip ve kanadından elinde bir şey kaldıysa, doğandan elinde kaldığı şey kadar mal kalır.
Bir kimse av için bir doğan satın aldığını görse hizmetinde bir kimsenin bulunmasına ve bir takım kimseleri kendisine mal getirmek üzere sağa sola göndermesine yorumlanır.
“YA RABBİ, EĞER ŞU GÖRDÜĞÜM RÜYA HAYIR İSE HAYRINDA DAİM ŞER İSE HAYRA TEBDİL EYLE”
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimeledir. Sözlük Anlamı,görünen şey demektir. Rüyanın türkçe karşılığı”Düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılamaz. rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız. Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlamazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konunun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mayeti itibariyle nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur.Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen,rüya derecesinde değildirler.
Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortamaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.