İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : Rüyada görülen dükkan, kişinin eşi, çocuğu, hayatı, malı, makamı ve sırrıdır. Bundan dolayı dükkanının yıkıldığını gören kimse, eşini boşar yahut çocuğundan ayrılır. Yahut malını kaybeder.
Yahut hayvanını besler ya da gizli sırrı açığa çıkar.
Dükkanının güzel koktuğunu gören bekâr ise temiz bir insanla evlenir. Yahut bir çocuğu olur. Hasta ise hastalığından kurtulur ve ömrü uzun olur. Bazan rüyayı görenin kıymeti yüce, mevki ve nüfuzu geniş olur. Ya da sırrını gizli tutar.
Bazan dükkan, ana ve babaya yorumlanır. Çünkü ana -baba, varlığına ve yaşamasına sebeptirler. Bazan da, rüya sahibinin ilmine, nasibine ve sesine yorumlanır.
Bir dükkanda oturduğunu gören kimse hayır ile istifade eder. Dükkanının yıkıldığını gören kimsenin, ana, baba veya hanımı hasta ise vefat eder. Bunlardan hasta kimsesi yoksa, o kimsenin işleri güç ve alış verişinde durgunluk olur.
Dükkan, kişinin geçimi ve evleneceği kimsedir.
Dükkünların kapılarının kapatılmış olarak görülmeleri, işlerin durgunluğuna ve ticarette mani hallerin meydana gelmesine yorumlanır.
Kapıların açılmış olarak görülmeleri, dükkan sahiplerine ticaret kapılarının açılmasıdır.
Seyyit Süleyman Rüya Tabirleri: Rüya aleminde dükkan görmek; yedi şekilde tabir olunur. Bunlar: Zevce, hayır, kesatlık, maişet, rütbe, fayda ve işlerde kolaylıktır. Rüyasında başka birinin dükkanına, sahibinin rızası olmaksızın oturduğunu gören; başkalarının hanımlarına göz dikerek harama yönelir.
Cafer-i Sadık (R.A.) demiştir ki: Dükkan rüyası altı türlü tabir olunur. Zevce, güzel maişet, şeref ve itibar, iyi ve makbul işler, büyük makam ve zafer.
Kirmani’ye göre, rüyasında bir dükkanda oturduğunu gören; hayır ve menfaat görür. Dükkanının üzerine yıkıldığını veya orada fena bir hadisenin meydana geldiğini görmek; musibete, işlerde müşkülata, zahmete, ticarette kesada, geçimde darlığa delalet eder. Bir dükkanda oturan, eğer ehil ve layıksa; bir mevkie gelir. Dükkan ne kadar yüksekse o kadar iyidir. Ölüler için eşya satılan dükkan itibar ve yüksek mertebe kazanılan yerdir. Sucu dükkanı ileri gelenlerin hayır ve rızkının hasıl olduğu mahal ile tefsir edilir. Dükkanın harap olduğunu veyahut eşyasının çalındığını görenin başına fena bir iş gelip zarara duçar olur. Büyük bir hasara uğrar.
Abdulgani’en Nablusi rahmetullah buyuruyor ki: Rüyada dükkan görmek ve dükkanda oturmak; rüya sahibi ehil ve layıksa, velayet makam, şeref, rütbe ve ni’mete nail olmakla tabir olunur. Eğer rüyayı gören ehil değilse, geniş geçim imkanlarına, hayra ve berekete kavuşur.
Hane kapısı önünde yahut kapının yerinde bir dükkan görmek; rüya sahibinin veya karısının bir dostu ile tabir edilir.
Dükkan almak ve satmak; makam ve şeref kazanmak yahut bunları kaybetmek demektir. Rüya aleminde bir dükkan yaptığını gören, çalışması sayesinde kendine göre yüksek bir mevkie vasıl olur. Rüya sahibi zenginse malı artar. Fakirse zengin olur.
Diyanet Rüya Tabirleri : Rüyada dükkân görülmesinin değişik tabirleri vardır Kişinin rüyasında dükkân görmesi; o kişinin geçimine ve evleneceği kadına yorumlandığı gibi, malına, çocuğuna ve hayatına delalet eder. Bir kimsenin rüyasında dükkânının yıkıldığını görmesi; hanımını boşayacağına veya çocuğu hasta ise, çocuğunun öleceğine, ya da malının elinden çıkacağına delalet eder.
Molla Cami Rüya Tabirleri: Kişinin malı, dünyalığı, eşi ve çocuklarına, Güzel görünümlü dekkan mutlu hayata, bekarın evlenmesine, Dükkanda oturmak hayra ermeye, Mağaza, dükkan ve süpermarketler kişinin geçimi ya da evleneceği hanımına; onlarda görülen hoş olmayan durumlar, geçim vve aile hayatında gözlenecek olumsuzluklara delalet eder.
“YA RABBİ, EĞER ŞU GÖRDÜĞÜM RÜYA HAYIR İSE HAYRINDA DAİM ŞER İSE HAYRA TEBDİL EYLE”
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimeledir. Sözlük Anlamı,görünen şey demektir. Rüyanın türkçe karşılığı”Düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılamaz. rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız. Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlamazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konunun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mayeti itibariyle nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur.Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen,rüya derecesinde değildirler.
Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortamaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.