İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : Cennete girdiğini gören kimse, İnşallah cennete girer. Bu rüya o kimsenin gönderdiği veya göndereceği hayrın kabul olunması yolunda bir ümittir. Rüyasında cennete girdiğini görmek, temiz kalple ibadete ve insanlarla iyilikle muhabbete delil sayılır.
Cehenneme girip sonradan çıktığını görmek o kimsenin bulunduğu kötü halinden tevbe ve istiğfar etmesi için uyarıdır. Böyle rüyaları günahkarlar görür.
Rüyada Cennete giren kimse eğer kâfir ise Müslüman olur, bekâr ise evlenir, fakir ise zengin olur. Bazı yorumcular bu rüyanın sahibi bir mirasa erişir, derler. Bir kimse rüyada kendisini, evlerden ve binalardan uzak ve tek, binası, yeri ve ehli bilinmeyen bir eve (özellikle o evde bildiği birtakım ölüler varsa) girdiğini görse, o ev ahiret evidir ve onun ölümüne yorumlanır.
Rüyada sokak ve pazara girmek, rızık için çalışmaya ve gayret göstermeye, eve girmek evlenmeye veya evlenmeyi arzu etmeye, mescide girmek günahtan temizlenmeye, kiliseye girmek dinde hoşgörüye yorumlanır.
“YA RABBİ, EĞER ŞU GÖRDÜĞÜM RÜYA HAYIR İSE HAYRINDA DAİM ŞER İSE HAYRA TEBDİL EYLE”
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimeledir. Sözlük Anlamı,görünen şey demektir. Rüyanın türkçe karşılığı”Düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılamaz. rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız. Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlamazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konunun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mayeti itibariyle nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur.Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen,rüya derecesinde değildirler.
Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortamaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.