İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : Rüyada Fatiha -İ Şerife’yi okuduğunu veya biri tarafından okunduğunu görenin işleri güç ise kolylaşır. Rızkında genişlik, bolluk ve bereket olur. Rüya sahibi erkekse evlenir. Kadın ise çok çocuk doğurur. Duâsı kabul olunur, hasta veya sakat ise iyileşir; eğer ağır hasta ise ölüp acılarından kurtulur. Fâtiha okumak, aşağıda isimleri zikredilen mübarek zatlara göre şu şekilde açıklanmıştır:
Hazret-İ Ebu Bekir’e (RA) göre: Dini, Cenâb-ı Hakk tarafından muhafaza olunur. Hasta ve sakat ise eceli yaklaşmıştır. Hazret-i Ömer’e (RA) göre; Allah Teâlâ hazretleri düi ve iba detini kabul buyurur, korktuklarından emîn olur Kirmâni’y# göre; Allah (C.C) Hazretleri tarafından ibâdete muvaffak olur. Cafer-i Sadık’a (RA) göre; hacca gider, duası kabul edilir Ibn i Sirin’e göre: Cenâb-ı Hakk ona hayır kapılarını açar, Abdulgani Nablûsi’ye göre; duası hemen kabul olunur ve kendisi bol ve bereketli rızık sahibi ve uzun ömürlü olur, ibn-i Kesir’e göre: duası en kısa zamanda kabul olunmakla beraber, ferah, sevinç ve büyük fayda görür. Seyit Süleyman Hüsni’ye göre; güç olan işleri kolaylaşır, dünya ve âhirette mutlu olur, bol ve bereketli rızka kavuşur.
Seyyid Süleyman Rüya Tabirleri : Rüya aleminde Fatiha Suresini okuyan veya okunduğunu görenin güç işleri kolaylaşır. Geçiminde genişlik, hayır ve bereket hasıl olur. Rüya sahibi yedi kadınla evlilik yapar. Duası kabul edilir (Ebu Bekir Es Sıddık). Dinde Allah tarafından muhafaza edilir. Hasta ise eceli yaklaşmıştır. (Ömer İbn-ül-Hattab) Allah-ü Teala ibadetlerini kabul eder. Korkularından kurtarır. (Kirmani) Allah-ü Teala Hazretlerine ibadet ve taate muvaffak olur. Dua ve istiğfar ile iştigal eder. Hayır ve iman ile ölür. (Cafer-i Sadık) Hacca gider, duası kabul edilir. (İbn-i Şirin) Cenab-ı Hakk ona hayır kapılarını açar. (Abdulgani’en Nablusi) Duası derhal kabul edilir. Rızkı hazır verilir, uzun bir ömür sürer. (İbn-i Kesir ve Said bin el Musib) Duası hemen kabul edilir, feraha çıkmasına, sevinmesine sebep olacak bir faydaya nail olur. (Kesai)
Secdem Rüya Tabirleri : Bir kimsenin rüyasında Fatiha Sûresini okuduğunu veya bir başkası tarafından okunduğunu görmesi, o kimsenin güç olan işlerinin kolaylaşacağına, rızkında genişlik meydana geleceğine, rüyayı gören erkek ise birkaç kadınla evleneceğine, eğer kadın ise çok çocuk doğuracağına işaret eder.Kirmânî’nin yorumuna göre: Böyle bir rüya gören kimsenin Allah tarafından ibâdete muvaffak kılınır. Câfer-i Sâdik’ın yorumuna göre: Bu kimsenin hacca gideceğine ve duasının kabul olacağına delalet eder. İbn-i Sîrîn’in yorumuna göre: Böyle bir rüya gören kimseye lah’ın hayr kapılarını açacağına işaret eder. İmam-ı Nablusî’nin yorumuna göre: Bu kimsenin duasının bul olacağına, rızkının bol ve ömrünün uzun olacağına işaret ile tabir olunur. İbn-i Kesirin yorumuna göre: Bu kişinin duası hemen kabul olunur, ferah ve sevince erişir.Süleyman Hüsni’nin yorumuna göre: Bu kişinin işlerinin kolaylaşacağına, dünya ve âhir ette mutlu olacağına, bol ve bereketli bir rızka kavuşacağına yorumlanır.
“YA RABBİ, EĞER ŞU GÖRDÜĞÜM RÜYA HAYIR İSE HAYRINDA DAİM ŞER İSE HAYRA TEBDİL EYLE”
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimeledir. Sözlük Anlamı,görünen şey demektir. Rüyanın türkçe karşılığı”Düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılamaz. rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız. Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlamazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konunun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mayeti itibariyle nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur.Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen,rüya derecesinde değildirler.
Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortamaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.