İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : Fetih Sûresi: Rüyada Fetih suresini veya ondan bir ayeti okuduğunu veya üzerine okunduğunu görmek; Allah yolunda cihad etmeye, darlıktan genişliğe ve maksadına kavuşmaya işarettir.
İbn-i Şirin diyor ki: İnna Fetahna Sure-i Celilesini tamamen veya kısmen kıraat eden veyahut kıraat olunduğunu işiten kimseye, Allah-ü Teala Takdis Hazretleri yardım eder. Hayır ve menfaat kapılarını açar. Nusret buyurur, yardım eder. Rüyanızda Fetih Sûresini okuduğunuzu veya okuyan birinden dinlediğinizi görmeniz; Allah’ın nusretine mazhar olacağınıza, size hayır kapılarının açılacağına, günahlarınızın bağışlanacağına, duanızın kabul olacağına, düşmanlarınıza galip geleceğinize ve dünyanızın da, âhiretinizin de hayır olacağına yorumlanır.
Kirmani ise, “Allah (C.C.) rüya sahibine mağfiret eder. Duası makbul ve müstecab olur. Yani duası kabul edilir. Ümit ettikleri gerçekleşir.” diyor.
Cafer-i Sadık şöyle buyuruyor: Allah-ü Teala rüya sahibini düşmanına karşı muzaffer kılar, onu cihadda muvaffak eder.
Abdulgani’ye göre, rüyayı gören arkadaşlarına ve akrabalarına faydalı olur.
İbn-i Kesir diyor ki: Cihada gider ve gaza edip düşmanını yener.
Nafi’nin yorumu ise şöyle: Darlıktan kurtulur. Dilediği şeye nail olur. Kendisine hayrat kapıları açılır.
İbn-i Fuzale demiştir ki: Dünya ve ahiret saadetini kazanır.
“YA RABBİ, EĞER ŞU GÖRDÜĞÜM RÜYA HAYIR İSE HAYRINDA DAİM ŞER İSE HAYRA TEBDİL EYLE”
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimeledir. Sözlük Anlamı,görünen şey demektir. Rüyanın türkçe karşılığı”Düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılamaz.
Rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız. Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlamazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konunun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mayeti itibariyle nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur.
Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen,rüya derecesinde değildirler.Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortamaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.