İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : Rüyada fıstık ağacı görmek, cömert ve iyilik sahibi bir kimseye yorumlanır. Fıstık, Külfetsiz meydana gelen bir maldır. Bundan dolayı rüyada fıstık yediğini gören kimse, kolaylıkla elde edilen bir mal yer.
Yeşil fıstık, meşakkattir. Tuzlu ve kavrulmuş fıstık ise karadan veya denizden kolaylıkla erişilecek rızka yorulur.
Süleyman Rüya Tabirleri : İbn-i Şirin’e göre, rüyada fıstık içi görmek; mal ve ni’mete delalet eder. Rüyasında fıstık içi aldığını, birinin verdiği ve bunu yediğini gören, o kadar mal ve ni’mete kavuşur.
Kirmani demiştir ki: Bir fıstık bulan yahut başka birinin kendisine fıstık verdiğini gören, cimri ve tamahkar bir adamdan hayır görür, ondan menfaat sağlar. Eğer fıstık çürük ve acı ise, böyle hasis bir adam yüzünden sıkıntı çeker.
Cabir’ül Mağribi şöyle diyor: Rüyasında birisinin kendisine verdiği fıstığı yiyen, o nispette mala nail olur. Fakat, fıstık acı ve çürükse; mal haramdır.
Ebu Said’ül Vaaz diyor ki: Rüyada fıstık, afiyetle yenilecek mala delalettir. Fıstığı kırmak ise, kazanılacak, toplanılacak mala işarettir. Dolayısıyle bu her yönüyle iyi bir rüyadır.
Fıstık ağacı; güzel yüzlü, zarif, halkla münasebeti seven cömert bir adama yahutta zengin, kuvvetli, biraz cimri ama, dostlarına lüzumunda ihsanda bulunan bir şahsa delalettir.
Secdem Rüya Tabirleri : İkramı bol, hayırsever bir kimseye, Fıstık yemek kolaylıkla elde edilen rızka yahut hamile kadının doğurmasına delalet eder.
“YA RABBİ, EĞER ŞU GÖRDÜĞÜM RÜYA HAYIR İSE HAYRINDA DAİM ŞER İSE HAYRA TEBDİL EYLE”
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimeledir. Sözlük Anlamı,görünen şey demektir. Rüyanın türkçe karşılığı”Düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılamaz. rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız. Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlamazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konunun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mayeti itibariyle nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur.Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen,rüya derecesinde değildirler.
Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortamaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.