İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : Furkan Sûresi: Rüyada Furkan sûresini veya ondan bir parçayı okuduğunu görmek; hakkı sevmeye, batıldan nefret etmeye işarettir.
Bazan da rüyada o sûreyi okuduğunu görmek; hak ile batılın arasını ayırt etmeye ve Allah’ın izniyle hesapsız olarak cennete girmeye yorumlanır.
İbn-i Şirin’in beyanına göre, bu Sure-i Şerifeyi veya bir kısmını uyku aleminde okuyan yahut okunduğunu işiten; hak ile batılı ayırır. Hayır işler, günahlardan, yasaklardan, kötü hareketlerde bulunmaktan sakınır.
Kirmani demiştir ki: Rüya sahibi; hakka riayet eder, insaflı merhametli, adil, Hakk ile meşgul bir kimsedir. Hak ile batılı birbirinden ayırmaya muktedir olur.
Cafer-i Sadık buyurmuştur ki: Hakkı ispatlar. Batılı iptal eder. Tesirsiz bırakır.
Nafi ve İbn-i Kesir ise şöyle söylüyor: Hakk’ı sever, batıldan ikrah eder.
Abdulgani için; rüya sahibi, hak ile batılı ayırır. Hayırlı ameller işler. Hesap sorulmadan Cennet’e girer.
İbn-î Kesir’in yorumuna göre: Böyle bir rüya gören kimsenin başını secdeden kaldırmayacağına ve günah işlemekten korkacağına yorumlanır.
“YA RABBİ, EĞER ŞU GÖRDÜĞÜM RÜYA HAYIR İSE HAYRINDA DAİM ŞER İSE HAYRA TEBDİL EYLE”
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimeledir. Sözlük Anlamı,görünen şey demektir. Rüyanın türkçe karşılığı”Düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılamaz.
Rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız. Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlamazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konunun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mayeti itibariyle nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur.
Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen,rüya derecesinde değildirler.Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortamaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.