İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : Rüyada birine göz kırptığını veya kendisine göz kırpıldığını görmek üç şekilde yorumlenır; gizli bir iş, alay etmek, kaza. Bir ihtiyar kadının kendisine göz kırptığını görmek, dünyanın kendisine güleceğine; kendisinin bir ihtiyar kadına göz kırptığını görmek, dünyaya bağlı olduğuna; bir genç kadına göz kırptığını görmek şehvetli olduğuna; bir genç kadının kendisine göz kırptığını görmek, nefsine hâkim olamayacağına delâlet eder.
Seyyid Süleyman Rüya Tabiri: Rüyasında birine göz kırptığını veya kendisine göz kırpıldığını görmek; üç türlü tabir olunur. Bunlar; gizli iş, alay, hacetten kurtulmaktır.
İhtiyar bir kadının kendisine göz kırptığını görenin, talihi parlak olur. İhtiyar bir kadına göz kırpan; dünya ni’metlerini sever. Genç bir kadına göz kırpmak; karşı cinse düşkünlükle yorumlanır. Genç bir kadının göz kırpması; rüya sahibinin nefsine esir olacağına işarettir.
Bir topluluğun diğerine göz kırptığını görmek; halk arasında gizli bir iş döndüğüne delalettir. Tanınmış bir şahsa göz kırpan; ondan yardım ümit eder. Böyle bir kişinin kendisine göz kırptığını gören, o zat sayesinde işlerini yoluna koyar. Meçhul bir kişiye göz kırpmak veya onun kendisine göz kırptığını görmek; rüya sahibinin bir adamı aldatacağına işarettir veya göz kırpan şahıs, rüyayı göreni aldatır, onunla alay eder.
“YA RABBİ, EĞER ŞU GÖRDÜĞÜM RÜYA HAYIR İSE HAYRINDA DAİM ŞER İSE HAYRA TEBDİL EYLE”
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimeledir. Sözlük Anlamı,görünen şey demektir. Rüyanın türkçe karşılığı”Düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılamaz. rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız. Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlamazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konunun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mayeti itibariyle nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur.Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen,rüya derecesinde değildirler.
Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortamaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.