İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : Rüyada, şer’i ölçüler içerisinde haccettiğini, Kâbe-i muazzamayı tavaf edip hac farizalarını yerine getirdiğini görmek, dininde güzellik ve istikamete, kavuşacağı sevaba, korkudan emin olmaya, borcunu vermeye ve Müslü-manlara vereceği emanetlere yorumlanır.
Rüyasında hac zamanında hacca gitmek için yola çıktığını gören, çıkarıldığı işe tekrar tayin edilir. Bu rüyayı gören misafir ise selamette olur.Eğer tüccar ise kazanç elde eder. Hasta ise şifa bulur, borçlu ise borcunu öder. Hac yapmamış ise, hacca gider. Sapıklıkta ise, hidayete erişir. Hac yahut umre yapmış ise ömrü uzun ve işi makbul olur.
Rüyasında hac için yola çıkıp, oraya kavuşamadığını gören,bulunduğu memuriyetten çıkarılır. Tüccar ise, zarar eder. Yolcu ise yolu kesilir. Sıhhatte ise hastalanır.
Rüyasında yaya olarak hacca gittiğini gören kimse, kefaretini vereceği bir yemini eder.
Rüyasında yalnız olarak hac yoluna çıktığını ve kendisi ile vedalaştıklarını gören kimse ölür.
Seyyid Süyelman Rüya Tabirleri : Rüyasında Mukaddes topraklara gitmek istediğini, bunun için gayret ettiğini gören; makbul bir iş yaparak halkı memnun eder. Bu rüya kudrette celal, hiddet, dinde kemal ve güzel fiillerle yorumlanır. Mukaddes yerlere gitmeyi arzuladığı halde, buna muvaffak olamayan; zenginse, fakir düşer. İhtiyaçlıysa, altından kalkamayacağı bir işe teşebbüs eder. Hacda kullanılan eşyalardan birini, rahatlamak maksadıyla kullanan hayır ve hasenatta gayretli olur.
Cafer-i Sadık bu rüyayı şunlarla manalandırıyor: Mahmil-i Şerif’i(*) görmek; emniyet, selamet, adil bir melik, hac ve rahattır.
Abdulgani buyuruyor ki: Makam-ı İbrahim’de namaz kıldığını gören, şeriate tabi bir mü’min olup, hac vazifesini yerine getirir. Makam-ı İbrahim’e giren, her türlü korku ve endişeden kurtulur. Büyük mevki sahibi olup dini ilimlerden birini tahsil eder. Ana ve babasından kendisine miras gelir. Hac sırasında ziyaret edilen yerlerden birini gören, vasiyet tutar, emirlere uyar, korkudan kurtulur, hidayete erişir.
Kendini Müzdelife’de gören dindarlığı sayesinde övgüye mazhar olup, güzel amelleriyle şöhret bulur. Borcunu öder. Mina’da bulunmak; emniyet ve murattır.
Secdem Rüya Tabirleri : Rüyada hacca gidildiğinin görülmesi hayırla yorumlanır. Bir kimsenin hacca gittiğinin görülmesi üç şekilde tabir edilir. Bunlardan birincisi: Dinde olgunluk, ikincisi, işte güzellik, üçüncüsü, kudret ve kuvvette celâldir. Bir kimsenin rüyasında kutsal topraklardan birine gitmek istediği halde buna kudretinin olmadığını görmesi; o kimsenin eğer zengin ise fakir olacağına, eğer fakir ise içinden çıkamayacağı yani başaramayacağı bir işe başlayacağına, kişinin rüyasında yanında hacla ilgili bir şey olduğunu görmesi, o kimsenin hayır ve hasenatta bulunacağına yorumlanır. İmam-ı Nablusî’nin yorumuna göre: Bir kimsenin rüyasında Hz. İbrahim’in makamında namaz kıldığını görmesi; o kimsenin şeriata uyduğuna, mü’min bir erkek olup hacca gitmeye nail olacağına, kişinin rüyasında kendisini Müzdelife’de görmesi; o kimsenin emniyette olduğuna, Allah’a sığındığına ve hidayete erdiğine yorumlanır. O kimsenin eğer borcu varsa ödeme imkânı elde eder. Kişinin rüyasında kendisini hacc yolunda görmesi; o kimsenin dünya ve âhirette arzu ettiği her şeye kavuşacağına işaret eder.
“YA RABBİ, EĞER ŞU GÖRDÜĞÜM RÜYA HAYIR İSE HAYRINDA DAİM ŞER İSE HAYRA TEBDİL EYLE”
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimeledir. Sözlük Anlamı,görünen şey demektir. Rüyanın türkçe karşılığı”Düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılamaz. rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız. Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlamazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konunun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mayeti itibariyle nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur. Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen,rüya derecesinde değildirler.
Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortamaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.