İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : Rüyada Hacerü’l Esved, hacca yorumlanır. Rüyada Hacerü’l-Esved’i kestiğini gören kimse, halkı kendi görüşü üzerinde toplamayı arzular. Hacerü’l-Esved’i söküp, kendisi için alıkoyduğunu görmek, o kimsenin yalnızlığını ifade eder.
Seyyid Süleyman Rüya Tabirleri : Abdulgani’en Nablusi şöyle diyor: Rüyada Hacer’ül Esved’i görmek; halife, ameli sağlam bir alim veya zahid bir imam vasıtasıyla tevbe etmek, halini düzeltmektir. Rüya sahibi bir yakınıyla görüşüp, hasret giderir. Büyük makam sahiplerine hizmet eder. Hacer’ül Esved’i mesh eden, Peygamber soyundan şerefli bir insana veya Hicazlı birine tabi olur.
Diyanet Rüya Tabirleri : Rüyanızda Hacerül-Esved görmeniz ve ona yüz sürmeniz; dünya ve âhirette işlerinizin yolunda olduğuna, dualarınızın Allah tarafından kabul edildiğine, maneviyâtınızın çok yerinde ve düzgün olduğuna, temiz kalbiniz ve gönül rahatlığınız bulunduğuna yorumlanır.
Secdem Rüya Tabirleri : Kabe-i Muassama’nın bellek taşını görmek haccetmeye, itikad düzgünlüğüne, Bu mübarek taşa istilam ettiğini (hürmetle el sürdüğünü yahut öptüğünü) görmek adil bir yöneticiye bağlılık andı vermeye, salih bir kulun elinden tövbe etmeye, işe tam ve doğru yerrden başlamaya delalet eder.
“YA RABBİ, EĞER ŞU GÖRDÜĞÜM RÜYA HAYIR İSE HAYRINDA DAİM ŞER İSE HAYRA TEBDİL EYLE”
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimeledir. Sözlük Anlamı,görünen şey demektir. Rüyanın türkçe karşılığı”Düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılamaz. rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız. Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlamazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konunun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mayeti itibariyle nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur. Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen,rüya derecesinde değildirler.
Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortamaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.