İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : Rüyada hakimi güzel bir vasıfta gören kimse, ilimden veya kendisini doğru yola götürecek şeylerden arzu ettiğine kavuşur. Bazan da, hakim, karar veren teknisyen, arkadaş veya topluluğa yorumlanır.
Rüyada görülen hakim güleryüzlü ise, doğru sözü ile tanınan ve kendisinden insanların razı olduğu bir kimse olmaya yorulur.
Rüyada kendini hakim olmaş görmek, iş sahibi olmaya, hayır ve menfaat görmeye ve itibarın artmasına yorulur.
Hakimde görülen güzel vasıflar hayırla yorumlanır, çirkin ve kötü vasıfların yorumu ise yine bu doğrultuda olur. Rüyada hakim görmek, aynı zamanda derin düşünceye veya korkuya da yorulur.
Seyyid Süleyman Rüya Tabirleri : İbn-i Şirin demiştir ki: Rüyasında ehil olmadığı halde, hakim olup hüküm verdiğini gören, zarara uğrar. Çeşitli belalarla karşılaşır. Malını kaybeder. Gurbetteyse, memleketine dönmekte güçlük çeker. Fakat, bu makama layık birinin aynı rüyayı görmesi, hayır, menfaat, saadet ve makamdır.
Kirmani diyor ki: Rüyasında meşhur bir hakim olduğunu gören yahut böyle biriyle karşılaşan, yüksek mevki sahibi olur. Meçhul bir hakimi görmek, Rabb’ül Alemini görmek gibidir. Rüya hayır, bereket, kudret, şeref ve bahtiyarlıkla yorumlanır.
Cabir’ül Mağribi demiştir ki: Rüyada karar vermekte olan bir hakimi görmek; o hükmün mahiyetine göre hayır veya şerle tabir olunur. Elinde terazi tutan bir hakim; o memleketteki adalete işarettir. Kendisine şefkatle bakan, yumuşak konuşan ve latife eden bir hakim gören, alimlere yakın olur. Hiddetli bir hakim görmek; dünya ve ahiret hayatı için iyi değildir.
Rüyasında oturduğu bölgeye bir hakimin geldiğini görmek; izzet ve devlet yani baht açıklığıdır. Hakimin kendisini yanına oturttuğunu, toplantının başına geçirdiğini yahutta yüksek bir yere çıkardığını gören; halk arasında muteber olur, büyük rütbeye ve kudrete ulaşır.
Cafer-i Sadık (R.A.) buyurmuştur ki: Bu rüya adalet, paylaşma, tartışma ve düşmanlıkla yorumlanır. Hakimi güler yüzlü görmek; iyi, asık suratlı görmek; kötüdür. Rüya hakimin davranışlarına, tavrına, kıyafetine göre tabir edilmelidir.
Hasta birinin hakimin yanına çağırılması ecel ifadesidir. Aydınlık bir mahkeme görmek; hak ve adalet demektir. Mahkemenin karanlık olması, bunun tersidir. Mahkeme salonunda, hakimin lehine karar verdiği kişi, itibar ve mevki sahibi olur. Aleyhine hükmolunan şahıs; zarar görür, hakarete uğrar. Kendini hakim huzurunda müdafaa etmek; dünya veya ahirete hesap vermeye delalettir.
Abdulgani’en Nablusi diyor ki: Bu rüyada hem hakimin, hem de rüyayı görenin durumu nazar-ı dikkate alınır. Hakimin hüküm vermek üzere yerinde oturduğunu görmek; adaletin mevcudiyetine ve rüya sahibinin menfaatine işarettir. Hakimin mahkemedeki yerinden indiğini yahut indirildiğini görmek; onun azline veya adaletin sükutuna yani haksızlıklara delalet eder.
Bir hakimi çıplak vaziyette hükmeder görmek; onun zulmüne, üzerinde giyilmesi uygun olmayan çirkin ve ayıp bir şey görmek; dinde garipliğe, adalette noksana işarettir. Hakimi şık kıyafetler içinde görmek; halk arasında itibar ve şöhretinin artmasına delalet eder.
Hakim ve hakimlerle alakalı rüyaları, mümkün mertebe hayır yönünü dikkate alarak yorumlamalıdır.
Diyanet Rüya Tabirleri : Rüyada hâkim görülmesi adaletle yorumlanır. Bir kişinin rüyasında bir mahkemede bir hâkim görmesi; o yerde ihtikâr yapıldığına ve esnafın hileli satışta bulunduğuna, kişinin rüyasında bir hâkimi güler yüzlü bir şekilde görmesi; o yerde adaletle muamele edildiğine yorumlanır. Bir kimsenin rüyasında bir davası için hâkim huzuruna çıktığını görmesi; o kimsenin dünyadaki zor işlerinin kolaylıkla yoluna gireceğine ve ömrünün sonuna kadar huzur içinde yaşayacağına, kişinin rüyasında bir mahkemede hâkim olarak hüküm verdiğini görmesi; o kimsenin devlet dairesinde bir türlü bitmeyen bir işinin güzel bir şekilde sonuçlanacağına işaret eder. Rüyanızda bir mahkemeden bir hâkimle kol kola çıktığınızı görmeniz; eğer akrabalarınızla aranızda bir anlaşmazlık varsa çözüleceğine, eğer bir miras peşinde iseniz o işin halledileceğine ve elinize para gerçeğine delalet eder.
Molla Cami Rüya Tabirleri : Rüyada hakimi güzel bir vasıfta gören kimse arzu ettiğine işarettir. Bazen de, hakim, karar veren, mühendis, arkadaş ve toplantıya işaret eder. Hakimi görmek, terzi ve iğneciye de işaret eder. Rüyada hakimin, bunamış ve deli bir şahsı şahit olarak dinlemesi, o hakimin rüşvet kabul etmesine, kötü düşünceli ve bozuk kimselere yönelmesine işaret eder. Bazen de hakim, anne ve babaya, hocaya, öğretmene, insanın hak ve adaletten arzu ettiği seve işaret eder. Rüyada hakim yardımcılarını görmek, boş şeylere yardım eden bir kimseyigörmeye işaret eder. Bir kimse rüyada kendi evinde beyaz elbiseli hakim yardımcılarını görse, bu rüya, sahibinin üzüntü ve kederden veya hastalıktan ya da korku ve şiddetten kurtulmasını müjdeler. Eğer hakimin yardımcıları üzerinde siyah elbiseler bulunsa, bu rüya hastalığa, üzüntü ve kedere işaret eder. Bu tabir onların konuşmaları ve birbirleriyle anlaşmalarından da anlaşılır.
Secdem Rüya Tabirleri : Adaletle hütmeden bir kadı olduğunu görmek iş ve mesleğinde insaf ve merhamet ölçülerini muhafaza etmeye, Adil ve ehil insanları şahit olarak dinleyen hakim, insanı kurtuluşa götürecek gerçek doğrulara, Ayak takımını ve alelade insanları şahit olarak dinnleyen yargıç, rüşvet yiyen, zalim hakime, Hakim bazen, gerçek adaletin tecelli edeceği ‘hesap günü’ne delalet eder.
“YA RABBİ, EĞER ŞU GÖRDÜĞÜM RÜYA HAYIR İSE HAYRINDA DAİM ŞER İSE HAYRA TEBDİL EYLE”
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimeledir. Sözlük Anlamı,görünen şey demektir. Rüyanın türkçe karşılığı”Düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılamaz. rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız. Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlamazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konunun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mayeti itibariyle nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur. Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen,rüya derecesinde değildirler.
Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortamaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.