İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : Rüyada hallacı görmek, halkın işi elinde ve nezaretinde olan alim ve hakim bir kimseye yorumlanır. Bazan da, yaramaz şeyi iyi şeylerden ayıran muktedir ve gözü açık bir kimseye yahut nesli çok olan birisine yorumlanır.
Rüyada hallaç görmek, düşmansız ve eline bazı mallar geçen bir kimseyi ifade eder.
Rüyada pamuk veya yün attığını gören kimseye bir düşmanlık olur.
Hallaç olup, bu işi iyi yapamadığını görmek, düşmanın galip gelmesine yorulur.
Seyyid Süleyman Rüya Tabirleri : Halkın işlerinin düzenlenmesinde kolaylık sağlayan kuvvetli ve sert bir zatla tabir olunur. Hallaç yayı, nifaktır yani kötülüktür, ikilik çıkarmaktır. Bu yayın kalın olması halinde rüya, kahramanlıkla tabir edilir.
Diyanet Rüya Tabirleri : Rüyada hallaç görülmesi; kuvvetli ama suratı asık ve herkesin işini gören âlim ve hâkim bir kimseye işaret eder.
Molla Cami Rüya Tabirleri : Rüyada hallacı görmek, gözü açık bir kimseye yahut nesli çok olan birisine işaret eder. Bir kimse rüyada pamuk veya yün attığını görse, o kimse bir düşmanlık ve münazaaya düşer. Hallaçlığı güzel beceremediğini görse, düşmanı onu yener.
Secdem Rüya Tabirleri : Pamuk yahut yünü bir alet yardımıyla atarak kabartan kimseyi görmek, çetrefil ve dağınık işleri toparlayan, insanlara faydası olan, faydalı olanla faydasız olanı birbirinden ayıran kimseye delalet eder.
“YA RABBİ, EĞER ŞU GÖRDÜĞÜM RÜYA HAYIR İSE HAYRINDA DAİM ŞER İSE HAYRA TEBDİL EYLE”
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimeledir. Sözlük Anlamı,görünen şey demektir. Rüyanın türkçe karşılığı”Düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılamaz. rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız. Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlamazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konunun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mayeti itibariyle nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur. Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen,rüya derecesinde değildirler.
Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortamaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.