İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : Rüyada bir hastaneyi ziyaret ettiğinizi görmek, hem kendinizi ve hem de ailenizi önemli bir tehlikeye sürüklemekte olduğunuza işarettir.
Hastaneyi gezip çıktığınızı görmek, insanlara iyi ve müşfik davranmaya yorulur.
İbni Kesir’e göre; rüyada hastahane görmek dünyada doğruluktan ayrıldığınıza delâlet eder. Bir hastahanede bir hastanızı ziyaret ettiğinizi görmek, bir ticari işiniz için bir büyüğünüzden akıl danışmanıza delâlet eder. Hastahaneden çıktığınızı görmek, işlerinizin düzeleceğine, hastahanede girdiğinizi görmek bu rüyanın aksine yorumlanır.
Seyyid Süleyman Rüya Tabirleri: Bu rüya, halkın işlerinin düzenlendiği bir yerle tabir olunur. Hastaneye girdiğini gören, şehit olarak vefat eder. Başka bir görüşe göre, hastaneye girmek: günahların affına ve Hakk’ın kullarına karşı yumuşaklıkla davranmaya işarettir. Hastanede hastalara verilen yemekten yiyen sağlıklı biri hastalanır. Hastaysa vefat eder veya şifasına kavuşur.
Hastaneyi bakımlı ve süslü görmek; halkın işlerinin yolunda gideceğine, hastaları sağlıklı görmek; umumun iyiliğine işarettir. Buna mukabil, hastaların ağır durumda olması, halkın vaziyetinin bozulmasıdır.
Cafer-i Sadık hastane rüyasını şunlarla yorumlamıştır. Alim, hakim, hakim(*), rahat, şifa akıl ve beden hastalığı, şehitlik mertebesi, hürriyet ve tevbe.
Secdem Rüya Tabirleri : Rüyada hastane görülmesi iyiye yorumlanmaz. Bir kimsenin rüyasında hastane görmesi; o kimsenin şehid olacağına işaretle tabir olunur. Bir başka yoruma göre; Bir kimsenin rüyasında hastaneye girdiğini görmesi; o kimsenin günahlarının affedileceğine. Kişinin rüyasında hastanede hastalara verilen yemekten yediğini görmesi; o kimsenin hasta olacağına, eğer hasta ise öleceğine veya şifa bulup hastaneden çıkacağına delalet eder. Rüyanızda herhangi bir hastaneyi süslü görmeniz; halkın işinin yolunda olduğuna, rüyanızda hastaları iyi bir halde görmeniz; herkesin iyiliğine, hastaları ağır görmeniz; memleketin ve halkın sıkıntı içinde bulunduğuna yorumlanır. İbn-i Kesîr’in yorumuna göre: Rüyada hastane görülmesi dünyada doğruluktan ayrılındığına yorumlanır. Rüyanızda bir hastanede bir hastanızı ziyaret ettiğinizi görmeniz; bir ticarî işiniz için bir büyüğünüzden akıl danışacağınıza. Rüyanızda hastaneden çıktığınızı görmeniz; işlerinizin düzeleceğine, rüyanızda hastaneye girdiğinizi görmeniz bu rüyanın aksi ile tabir olunur.
Molla Cami Rüya Tabirleri : Hastane görmek iyi değildir. Hastaneye girdiğini gören şehit olur. Rüyada hastaneye girmek günahların affedildiğine delildir. Hastanede hastalara verilen yemekten yediğini görmek, sağlam adamın hasta olacağına, hasta ise öleceğine veya iyileşip hastaneden çıkacağınaişarettir. Hastaneyi güzel ve süslü görmek, halkın işinin yolunda olduğuna, hastaları iyi bir halde görmek, herkesin iyiligine, hastaları ağır görmek, memleketin ve halkın sıkıntı içinde bulunduğuna işaret eder. Bir kimse rüyada kendisini hastalarla beraber akıl hastanesinde veya delilerile beraber bir arada bulunduğunu görse hapse atılmasına işaret eder. Eğer bu rüyayı gören sagiamsa, hastalanır, eğer hastaysa, hastalığı uzar. Yahut yabancı bir yerde ya da şehid olarak ölür. Bazen de bu hastaneyi görmek, fakir için erişeceği genişlik, kolaylık ve rahatlığa kavuşmasıyla insanlardan bir şey istememesine işaret eder. Bazen de akıl hastanesi görmek, oyun yerierine, karmakarışık seslere, batıl ve manasız kelimelere, malın elden gitmesine ve çoluk-çocugundan ayrılmaya işaret eder.
“YA RABBİ, EĞER ŞU GÖRDÜĞÜM RÜYA HAYIR İSE HAYRINDA DAİM ŞER İSE HAYRA TEBDİL EYLE”
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimeledir. Sözlük Anlamı,görünen şey demektir. Rüyanın türkçe karşılığı”Düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılamaz. rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız. Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlamazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konunun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mayeti itibariyle nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur. Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen,rüya derecesinde değildirler.
Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortamaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.