İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : İ S H A K (A.S.) : İshak (A.S.)’ı görmek, üzüntü ve hayırsızlığa işarettir. Eğer isyankar çocuğu varsa, o çocuğun itaatkar olmasına işarettir. Bazan O’nu görmek, müjde ve sevince ve korkulardan emin olmaya yorumlanır.
Ishak (A.S.)’ı gören kimse izzet, şeref ve sevinçle rızıklan-dırılır ve o kimsenin neslinden büyük insanlar ve salih kullar çoğalır.
O’nu görmek, düşünceden feraha, darlıktan genişliğe, günahtan ibadete, ana babaya isyandan itaate ve yakınlarına iyilik yapmaya yorumlanır. Hz. İshak suretine girdiğini veya O’nun elbisesini giydiğini gören kimse ölüm derecesinde hasta olur fakat sonradan iyileşir.
Seyyid Süleyman Rüya Tabirleri: İshak (A.S.)ı görmek; müjde, fetih, zafer ve ganimettir. Rüya sahibi etrafındakilerin şerrinden kurtulur.
Secdem Rüya Tabirleri : Müjde ve sevince, büyüklerden ve akrabalardan gelecek bela ve sıkıntılara katlanarak şeref, itibar ve rızka nail olmaya delalet eder.
Diyanet Rüya Tabirleri : Rüyada İshak (a.s.)’ın görülmesi üzüntü ve hayırsızlığa yorumlanır. Asi bir çocuğu olan kimsenin rüyasında İshak (a.s.)’ı görmesi; o çocuğun itaatkâr olacağına, bazen de İshak (a.s.)’ı rüyada görmek; sevinmeye ve korkudan emin olmaya delalet eder.
“YA RABBİ, EĞER ŞU GÖRDÜĞÜM RÜYA HAYIR İSE HAYRINDA DAİM ŞER İSE HAYRA TEBDİL EYLE”
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimeledir. Sözlük Anlamı,görünen şey demektir. Rüyanın türkçe karşılığı”Düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılamaz. rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız. Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlamazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konunun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mayeti itibariyle nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur. Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen,rüya derecesinde değildirler.
Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortamaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.