İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : HAZRETİ ÖMER b. HATTAB (R.A.) : Hz. Ömer’i, rüyada gören kimsenin, ömrü uzun, işi makbul olur ve pervasızca hakkı söyler. Rüyada Hz. Ömer (R.A.)’le musafaha yaptığını görmek, dünyada genişliğe, takvaya, anlayışlı olmaya ve himayeye yorumlanır.
Hz. Ömer (R.A.)’ı dargın gören kimse, Allah (C.C.)’ın rızasını arar, iyilikle emir ve kötülükten kaçınır. Bir kimse Hz. Ömer (R.A.)’ı kıtlık olan bir şehirde görse, oraya yağmur yağar ve orada beraket olur. Rüyada Hz. Ömer (R.A.)’in kendisini kamçı ile dövdüğünü ve cezalandırmakla korkuttuğunu gören kimse, bulunduğu halden dönsün.
Bir kimse rüyada Hz. Ömer (R.A.)’ı sevinçli görse, rüya sahibinin sünnete riayet ettiğine yorumlanır. Hz. Ömer (R.A.)’ı silahlı olarak asker içerisinde bulunduğunu gören kimse, muttaki, halktan korkan ve emin bir kişi olur. Rüyada Hz. Ömer (R.A.)’ı Resulullah ile beraber gören kimse, büyük bir hayra erişir. Bazan da Hz. Ömer (R.A.)’ı görmek, düşmanlıktan sonra sulh yapmaya, nefretten sonra sevgiye, akrabalıktan dolayı nasibe, dünyaca kudretli ve kuvvetli olmakla beraber zühdü tercih etmeye yorumlanır.
Seyyid Süleyman Rüya Tabirleri: İbn-i Şirin demiştir ki: Rüyada Hz. Ömer Efendimizi görmek güzel yüze, uzun ömre, doğru söze, hayır işlemeye ve batıldan kaçmaya delalet eder. Onu güler yüzlü, neş’eli görmek sevinmeye işarettir. Kızgın ve üzgün görmek; musibet habercisidir. Fakir düşmek ve azl edilmektir.
Hz. Ömer Efendimiz’den iyi bir şey almak; ni’met ve refah, makam, sıhhat ve selametle yorumlanır. Kötü bir şey verdiğini görmek; elbette iyi değildir. Darlık ve gü-nahla tabir edilir. Onunla konuşmak; adalete mazhar olmaktır.
“YA RABBİ, EĞER ŞU GÖRDÜĞÜM RÜYA HAYIR İSE HAYRINDA DAİM ŞER İSE HAYRA TEBDİL EYLE”
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimeledir. Sözlük Anlamı,görünen şey demektir. Rüyanın türkçe karşılığı”Düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılamaz. rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız. Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlamazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konunun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mayeti itibariyle nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur. Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen,rüya derecesinde değildirler.
Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortamaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.