İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : İnsan Suresi: Kişinin rüyada insan suresini veya ondan bir parçayı okuduğunu görmesi; şükr ve ibadetle rızıklanmaya, zühd ve takvayı nefsine tercih etmeye, Nebiler Nebisinin ehl-i beytine karşı sevgi ve muhabbete ve güzel ahlaka yorumlanır.
İbn-i Şirin diyor ki: Bu sureyi rüya-sında kısmen veya tamamen okuyan yahut okunduğunu gören, Cenab-ı Hakk’ın rızasını talep eder. Fakirleri Allah için doyurur ve Mevla’dan korkar.
Kirmani demiştir ki: Allah’ın kullarına karşı iyilikte bulunur. Hayır işler. Kıyamet gününde azaptan kurtulur.
Cafer-i Sadık buyuruyor ki: Çok Ni’mete kavuşur. Cömert olur.
Abdulgani diyor ki: Hakk’a şükreder. İbadet ve takva ile vasıflanır. Temiz bir nefse sahip olur.
İbn-i Kesir diyor ki: Çok sadaka verir. Menfaat sağlayacağı bir işte hata eder.
İbn-i Fuzale’ye göre, rüya sahibinin ahlakı güzel olur. Halk kendisine kıymet verir. İyi bir hayat sürer.
Secdem Rüya Tabirleri : Bir kimsenin rüyasında İnsan Sûresi’ni okuduğunu veya okuyan birisinden dinlediğini görmesi; o kimsenin Allah Telanın rızasını kazanmak maksadıyla fakirlere yardım edeceğine, kıyamet gününde azaptan kurtulacağına, ahlâklı olup toplum içinde sevilip sayılacağına işaretle tabir olunur.
“YA RABBİ, EĞER ŞU GÖRDÜĞÜM RÜYA HAYIR İSE HAYRINDA DAİM ŞER İSE HAYRA TEBDİL EYLE”
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimeledir. Sözlük Anlamı,görünen şey demektir. Rüyanın türkçe karşılığı”Düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılamaz.
Rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız. Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlamazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konunun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mayeti itibariyle nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur.
Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen,rüya derecesinde değildirler.Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortamaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.