İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : İYİLİK: Rüyada birisine iyilik yaptığını gören kişi, kötülüklerden tevbe eder. Aile ve akrabalarını ziyaret eder yada yoksul ve fakirlere sadaka verilir.
Rüyada iyilikte bulunmak, zalimlerin işten alınıp, adil kimselerin tayin edilmesine işarettir.
Rüyada görülen iyilik, veren kimsenin verdiği şeyin miktarına göredir. Fazla verilmeye müstahak olan bir kimseye az verdiğini görmek, o kimsenin Allah (C.C.)’tan ve Hz. Resulullah’ın (S.A.V.) sünnetinden yüz çevirdiğine yorumlanır.
Rüyada görülen bahşiş ve iyilik ancak fakirler hakkında hayır ve erişecekleri menfaattir.
Seyyid Süleyman Rüya Tabirleri : Rüyada bilhassa düşmana iyilik etmek; çok iyidir. Zafere işarettir. Bazılarına göre, iyilik eden; büyük makam sahibi olur. Dini kuvvetlenir. Ahiret azabından kurtulur. Allah’ın birliğine halisane inanır. Müslüman olarak göçer. Cennet-i Ala’ya girer.
Secdem Rüya Tabirleri : Rüyada iyilik yapıldığının görülmesi hayra yorumlanır Rüyada bir düşmana iyilik yapıldığının görülmesi; rüya sahibinin çok hayır kazanacağına, zafere ve üstünlüğe erişeceğine delalet eder. Bazı yorumculara göre: Bir kimsenin rüyasında iyilik ettiğini görmesi; o kimsenin iyi kalpli birisi olduğuna, dînî yönünün kuvvetliliğine ve âhiret azabından kurtulacağına yorumlanır.
“YA RABBİ, EĞER ŞU GÖRDÜĞÜM RÜYA HAYIR İSE HAYRINDA DAİM ŞER İSE HAYRA TEBDİL EYLE”
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimeledir. Sözlük Anlamı,görünen şey demektir. Rüyanın türkçe karşılığı”Düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılamaz. rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız. Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlamazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konunun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mayeti itibariyle nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur. Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen,rüya derecesinde değildirler.
Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortamaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.