İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : Kamer Sûresi: Rüyada kamer suresini veya ondan bir parçayı okuduğunu görmek, kıyamet günü yüzünün ayın on-dördü gibi parlayacağına yorumlanır. Bir kimsenin rüyasında Kamer Suresini okuduğunu veya okuyan bir kişiden dinlediğini görmesi; o kimsenin bir iftira sebebiyle tutuklanacağına, fakat kısa süre sonra kurtulacağına, Allah’ın o kimseden düşman serlerini defedeceğine, kıyamet gününde yüzü ak ve ay gibi parlak olarak huzura geleceğine, akraba ve dostlarından zarar göreceğine, dünyada birtakım zorluklar çekeceğine, fakat rahmetle anılacağına yorumlanır.
İbn-i Şirin’in beyanına göre, bu Sureyi rüyasında kısmen veya tamamen okuyan yahut okunduğunu gören; düşmanını çok kısa zamanda yener.
Kirmani diyor ki: Güç işleri kolaylaşır. Dinde şüpheden kurtulur, sevap işlemeye yönelir.
Cafer-i Sadık şöyle diyor: Kendisine büyü yapılır. Fakat, bundan zarar görmez.
Abdulgani diyor ki; Rüya sahibi hapse girer ve çıkar. Cenab-ı Hak kendisini ehl-i Şirk şerrinden muhafaza eder. Yüzü kıyamet gününde dolunay gibi parlak olur.
“YA RABBİ, EĞER ŞU GÖRDÜĞÜM RÜYA HAYIR İSE HAYRINDA DAİM ŞER İSE HAYRA TEBDİL EYLE”
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimeledir. Sözlük Anlamı,görünen şey demektir. Rüyanın türkçe karşılığı”Düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılamaz.
Rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız. Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlamazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konunun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mayeti itibariyle nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur.
Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen,rüya derecesinde değildirler.Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortamaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.