İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : KAR: Rüyada kar görmek, rızıklara, menfaatlı şeylere ve hastalıklardan iyileşmeye yorumlanır. Bazan kar ile ateşi bir yerde görmek, ülfet ve muhabbet anlamına gelir. Zira ateş karı eritmemiş ve kar da ateşi söndürmemiştir.
Karın mevsiminde görülmesi, üzüntü ve kederin gitmesine, düşmanını kahredip ona galip gelmeye işarettir. Karın mevsimsiz görülmesi, soğuk algınlığı ve hastalıklara, bazan da yolculuğun ertelenmesine, yolcu ve kiracıların kazanç ve menfaatla-rının mümkün olmamasına yorumlanır.
Kar az olup yağdığı yerin halkına menfaat getirirse, ucuzluk ve bolluğa yorulur.
Üzerine kar yağdığım gören uzak yere yolculuk yapar. Bazan da bu rüyadan zarar meydana gelir.
Karın üzerinde uyuduğunu gören hapsedilir.
Bir yere mevsiminde az yağan kar, o yer halkı için rızkın genişliğine, ucuzluk ve bolluğa yorumlanır. Bir kimseye kış veya yaz gününde kar soğuğunun isabet etmesi fakirliktir.
Yağan karın halka zarar vermemesi ve çabuk erimesi, geçecek sıkıntı, üzüntü ve kaygi olarak yorumlanır.
Ekilmiş ve kuru bir yer üzerine yağan kar, yağmur hükmündedir ve o yer halkına gelecek, rahmet, bereket, ucuzluk ve bolluğa işarettir.
Kar yağdığını fakat kendisini şemsiye v.s. gibi şeylerle koruyup kardan etkilenmediğini gören kimse, işlerinde temkinli olur ve kendisini koruması ile korkusuz olarak yaşamasına yorumlanır.
Ekin ekilip ziraat yapılan ve yağması faydalı bir zamanda karın yağıp o araziyi kapladığını görmek, arazinin karla kaplandığı gibi, nebatat, hububat ile de kaplanmasına, çok ucuzluk ve bolluğun olmasına işarettir.
Seyyid Süleyman Rüya Tabirleri : Mevsiminde ve biraz kar görmek iyidir. Vakti dışında kar görmek; hastalık ve azaptır. Kışın yağmasına alışkın olunan bir bölgeye kar yağması, ni’mettir.
Cabir’ül Mağribi diyor ki: Baharda kar görmek; mağlubiyettir.
Kirmani’ye göre, soğuk bölgelere kar yağması, hayır ve berekettir. Sıcak yerlerde kar görmek; kıtlık ve gamdır. Yazın kar yediğini gören, menfaat görür. Kışın kar yemekse, iyi değildir.
Cafer-i Sadık buyurmuştur ki; Rüyada kar görmek; şunlarla tabir edilir; bol rızk, hayat, büyük servet, ucuzluk ve asker. Yaz mevsiminde kar yağdığını görmek; hastalıktır.
Diyanet Rüya Tabirleri : Rüyada kar görülmesi rızıkla tabir olunur. Bir kimsenin rüyasında karın üzerinde yürüdüğünü görmesi; o kimsenin hiç beklemediği bir yerden bir menfaat göreceğine, bir kimsenin rüyasında kar alıp sattığını görmesi; eğer hasta ise o kimsenin şifa bulacağına işaretle tabir olunur.
Bir kimsenin rüyasında kar içinde yuvarlandığını görmesi; o kişinin rızık bolluğuna ereceğine, kişinin rüyasında kar içinde kızakla kaydığını görmesi; o kimsenin para kazanmak maksadıyla bir yolculuğa çıkacağına, kişinin rüyasında karda üşüdüğünden ötürü ısınmak için ateş yaktığını görmesi; o kimsenin sevdiği bir kişi ile evleneceğine delalet eder. Kederli ve sıkıntılı bir kimsenin rüyasında ve mevsiminde kar görmesi; o kimsenin keder ve sıkıntılarından kurtulacağına, eğer bir düşmanı varsa ona üstün geleceğine, kişinin rüyasında mevsimsiz olarak kar görmesi; o kimsenin bir hastalığa yakalanacağına veya uzak bir yolculuğa çıkacağına yorumlanır.
Rüyanızda her tarafı kaplayacak derecede kar yağdığını görmeniz geleceğinizin parlaklığına, rüyanızda karın az yağdığını ve yerleri tamamen tutmadığını görmeniz; o yere bereket geleceğine, kişinin rüyasında üzerine kar yağdığını görmesi; o kimsenin bir suçtan dolayı tutuklanacağına, kişinin rüyasında üzerine yağan karları temizlediğini görmesi; o kimsenin eğer tutuklu ise tahliye edileceğine işaret eder. Mevsiminde yağan karla ıslandığını görmesi o kimsenin beklemediği bir yerden büyük bir menfaat göreceğine, rüyasında kar yağdığı halde üzerindeki yağmurluk ve elindeki semsiye sebebiyle ıslanmadığını görmesi; o kimsenin işlerinin sağlamlığına ve idaresinin iyi olması dolayısıyla zarar etmeyeceğine delalet eder.
Kişinin rüyasında evinin içine kar yağdığını görmesi; o kimsenin evine bir bela isabet edeceğine, kişinin rüyasında vaktinde az olarak yağan kardan başka kar yağdığını görmesi; o kimsenin bir kedere, hastalık ve azaba maruz kalacağına, kişinin rüyasında kış mevsiminde kar yağdığını görmesi; o kimsenin nimet ve bolluğa kavuşacağına, kişinin rüyasında bahar mevsiminde kar yağdığını görmesi; o kimsenin bir yenilgiye maruz kalacağına böyle bir rüyanın görülmesi işaret şeklinde yorumlanır. Kîrmânî’nin yorumuna göre: Rüyada soğuk yerlerde kar görülmesi; hayır ve berekete, sıcak yerlerde kar görülmesi; kıtlık ve kedere yorumlanır. Kişinin rüyasında yaz mevsiminde kar yediğini görmesi; o kişinin berekete ve faydaya nail olacağına, kişinin rüyasında kış mevsiminde kar yediğini görmesi; o kimsenin sıkıntıya düşeceğine işaretle tabir olunmaktadır. Câfer-i Sâdık’ın yorumuna göre: Rüyada kar görülmesi altı şekilde tabir olunur. Bunlar da: Geniş rızık, hayat, çok mal, ucuzluk, asker ve musibet. Bir kimsenin rüyasında yazın kar yağdığını görmesi; o kimsenin bir hastalığa yakalanacağına işaret eder.
Molla Cami Rüya Tabirleri : Ekin ekilip ziraat yapılan ve yağması faydalı bir zamanda karın yağip o araziyi kapladığını görmek, arazinin karla kaplanacağı gibi, nebatat, hububat ile de kaplanmasına çok ucuzluk ve bolluğun olmasına işarettir. Yerin kardan faydalanamıyacağı bir zamanda yağması, devlet reisinin zulmüne ve vergi toplayan memurların çalışmasına işarettir. Mevsimli veya mevsimsiz karın yağıp bütün binaların, ağaçların ve insanların üzerini kaplaması, o yerin halkı ve malları üzerine gelecek zulme ve afete işarettir. Karı mahallinin dışında ev, hücre v.s. gibi yerlerin içerisinde görmek, azaba, belaya ve hastalıklara işarettir. Bazen de bu rüya, acizliğe, almamaya işarettir.
Secdem Rüya Tabirleri : Hastalıklardan iyileşmeye, menfaatli şeylere, rızka; mevsiminde yağan kar üzüntü ve kederden kurtulmaya, mevsimsiz yağması hastalığa, bazı işlerin ertelenmesine, Kar ile ateşi bir arada görmek muhabbet ve sevgiye, Yerde biriken fazla kar yötetimden geleccek sıkıntı ve zorluklara, Normal şekilde biriken kara bolluk ve berekete, üzerine kar yağması yolculuğa yahut bir işten zarar görmeye, Kar üzerinde uyumak hapse, yürümek rızık elde etmeye, Yaz mevsiminde karcı görmek sevinç ve refaha, kışın görmek üzüntü ve kedere, Kapalı yerlere kar yağdığını görmek acze yahut hastalığa delalet eder.
“YA RABBİ, EĞER ŞU GÖRDÜĞÜM RÜYA HAYIR İSE HAYRINDA DAİM ŞER İSE HAYRA TEBDİL EYLE”
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimeledir. Sözlük Anlamı,görünen şey demektir. Rüyanın türkçe karşılığı”Düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılamaz. rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız. Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlamazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konunun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mayeti itibariyle nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur. Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen,rüya derecesinde değildirler.
Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortamaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.