İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : KÂTİP: Rüyada katip görmek, hilekar bir kimseye yorulur.
Katip olan bir kimse rüyada kendisinin cahil olduğunu görse, o kimsenin hilesi veya aklı ya da dini gider yahut fakir olur. Cahil bir kimse rüyada katip olduğunu görse, tedbirli veya kendisine hile yapmak isteyen bir kimsenin hilesini yenmeye muvaffak olur.
Kaîip olan bir kimse rüyada yazısının çirkin olduğunu görse, tevbe eder. Halka hile yapmaktan vazgeçen bir kişi kendisinin katip olduğunu görse, o kişinin birisinin yaptığı bir işinden dolayı yakında itham edilmesine, bundan dolayı zahmete düşmesine ve ondan bir fayda görmemesine yorumlanır.
Katip pabuç dikici gibi sanatkar bir kimsedir. Katibin kalemi, o sanatkarın iğnesi gibidir. Katibin mürekkebi, o sanatkarın diktiği iplik ve ibrişimi gibidir.
Katip kan alıcı bir kimsedir. Katibin kalemi kan alıcının neşteri, mürekkebi de alıcının akıttığı kandır. Katip elbiseleri tamir eden bir kimsedir.
Bazan katip ziraatçılıkla uğraşan bir kimseye işarettir.
Nesir yazı katiplerini görmek, izzete, yüceliğe, ihtiyaçlarını görmeye, ilme, anlayışa, güzel konuşmaya, rızka, menfaata, işarettir.
Seyyid Süleyman Rüya Tabirleri: Katip görmek hilekar bir şahısla yorumlanır. Rüyasında halkın işleriyle alakalı bir katiplik yaptığını gören, onların malını hileyle alır. Hükumete veya büyük bir zata katip olduğunu gören, başkalarından menfaat görür.
Secdem Rüya Tabirleri : Hileci, düzenbaz kimseye delalet eder.
“YA RABBİ, EĞER ŞU GÖRDÜĞÜM RÜYA HAYIR İSE HAYRINDA DAİM ŞER İSE HAYRA TEBDİL EYLE”
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimeledir. Sözlük Anlamı,görünen şey demektir. Rüyanın türkçe karşılığı”Düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılamaz. rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız. Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlamazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konunun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mayeti itibariyle nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur. Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen,rüya derecesinde değildirler.
Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortamaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.