İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : KEHRİBAR: Rüyada kehribar görmek sarı olması yüzünden hastalığa delâlet eder. Az miktarda kehribar görmek, zahmet ve zorlukla elde edilen mala ve büyük bir parça kehribar görmek, uzun süren bir hastalığa işarettir.
Bazılarına göre; bir tane kehribar aldığını gören, hasta olur. Bir çok kehribar aldığını veya bir çok kehribara sahip olduğunu gören, çok zorlukla para kazanır. Bir kadın kehribardan yapılmış gerdanlık taktığını görse, zengin ve fakat huysuz bir adamla evlenir. Bir rivayete göre de, uzun süren bir hastalığa yakalanır. Eüncieki kehribarı düşürüp kaybettiğini gören, hasta ise iyileşir. Zengin ise malının bir kısmını kaybeder. Fakir ise çalıştığı halde bir şey kazanamaz. Rüyada kehribarı kırmak, yakmak veya satmak, hasta ise şifaya, malının bir kısmının elinden çıkmasına delâlet eder.
Seyyid Süleyman Rüya Tabirleri: Kehribar yani kehrüba renginin sarılığı dolayısıyla, hastalıkla tabir edilmiştir. Çok miktarda kehribar görmek; meşakkatle (zahmetle) elde edilecek maldır. İri parçalı kehribar, uzun müddet devam edecek hastalıktır.
“YA RABBİ, EĞER ŞU GÖRDÜĞÜM RÜYA HAYIR İSE HAYRINDA DAİM ŞER İSE HAYRA TEBDİL EYLE”
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimeledir. Sözlük Anlamı,görünen şey demektir. Rüyanın türkçe karşılığı”Düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılamaz. rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız. Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlamazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konunun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mayeti itibariyle nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur. Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen,rüya derecesinde değildirler.
Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortamaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.