İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : KÖPRÜ: Rüyada köprü görmek, şüpheye:” Dünya bir köprüdür. Oradan geçiniz fakat orayı tamir etmeyiniz” hadis-i şerifine binaen, dünyaya işarettir.
Bazan köprü cinsi münasebete, rahatlık ve yakın mesafeden dolayı zevceye, bazan da üzüntü ve keder ve sıkıntıları gidermeye yorumlanır.
Köprü, zenginliğe, uzun ömre yahut hastalığa ya da ahdini yerine getirmeye yorumlanır.
Köprü, insanların kendisiyle iş ve ihtiyaçlarına eriştikleri lüzumlu bir zattır. Ancak köprüyü geçtikten sonra karşı tarafta varılacak yer, hoşlanılmayacak bir yerse, bu halde rüyada hayır yoktur.
Eğer rüyayı gören yolcu ise, o kimsenin yolculuğunun sona ermesine işarettir. Köprüyü geçtiğinde bolluk, otluk ve sulak bir yere giriyorsa, o kimse fayda, menfaat ve mala erişir.
Köprüyü geçtikten sonra mescit bulunan bir yere geçerse, o kimse yolculuğunda muradına erişmeye, hacca gitmeye, han ve dergah gibi hayırlı yerleri ihya etmeye muvaffak olur.
Rüyada kendisinin köprü olduğunu gören kimse, saltanata ve kuvvete erişir. Halk da o kimseye, onun şöhretine ve onun yanında bulunan şeye muhtaç olur.
Rüyada köprü, doğru yoldur. Bazan köprü, ilim, hidayet, namaz, oruç ve dünyanın sıkıntı ve meşakkati ve ahiretin korku ve azabından kendini kurtaracak her şeyine yorumlanır.
Bazan da köprü, mal, zevce, ana ve babaya yorumlanır.
Seyyid Süleyman Rüya Tabirleri: Bu rüya, hayra delalettir.
Kirmani demiştir ki: Bir köprü yahut kemerin üzerinden geçtiğini gören; şeref, makam ve servet sahibi olur. Arzusuna kavuşur. Bir rivayete göre, köprü ve kemerin üzerinden geçmek; korkudan kurtulmaya işarettir.
Cafer-i Sadık diyor ki: Köprü ve kemer şunlarla yorumlanır: Kahramanlık, saltanat, hayır ve murat. Köprü yapanın dini kuvvetlenir. Yıkmak bunun tersidir. Bir kemer yaptığını gören cariye alır. Bir kanalı doldurarak köprü haline getiren, rızkını ve kuvvetini muhafaza eder. Ölçülü harcamalar yapar.
Diyanet Rüya Tabirleri : Rüyada köprü görmek, şüpheye ve dünyaya işarettir. Bazen köprü, zevceye, bazen de üzüntü, keder ve sıkıntıları gidermeye işarettir. Rüyada köprüye binmek, hayvana binmeye işarettir. Eğer köprüler kiremitten yapılmış ise, zulüm sebebiyle şehir halkının durumlarının bozulmasına işarettir.
Köprü, zenginliğe, uzun ömre yahut hastalığa ya da ahdini yerine getirilmeye işarettir. Köprü, insanların kendisiyle iş ve ihtiyaçlarına eriştikleri lüzumlu bir zattır. Köprüyü geçtikten so a karşı tarafta varılacak yer, hoşlanılmayacak bir yerse, bu rüyada hayır yoktur. Rüyada padişahların eserlerinden oian bir köprüden geçtiğini gören kimse büyük bir mala erişir ve evlenir. Meçhul köprü dünyaya işarettir.
Özellikle şehirle, şehrin sahrası arasında olursa. Bazen köprü, gemiye, bazen de sırat köprüsüne işarettir. Eğer rüyayı gören yolcu ise, o kimsenin yolculuğunun nihayet bulmasına işarettir. Köprüyü geçtiğinde bolluk, otluk ve sulak bir yere giriyorsa, okimse, menfaat ve mala erişir. Köprüyü geçtikten so a mescit bulunan bir yere geçerse, o kimse yolculuğunda muradına erişmeye, hacca gitmeye, han ve dergah gibi hayırlıyerleri ihya etmeye muvaffak olur. Rüyada kendisinin köprü olduğunu gören kimse, saftanata ve kuvvete erişir.Ağaç köprüden geçtiğini gören kimse, münafık bir kavme karışır.
Rüyada köprü, doğru yoldur. Bazen köprü, ilim, hidayet, namaz, oruç ve dünyanın sıkıntı ve meşakkative ahiretin korku ve azabından kendisini kurtaracak her şeyine işarettir. Bazen aza ve cefayı yüklenen kula, yahut ihtiyaçları karşılayan kapıcı gibi kimseye işarettir. Bazen de köprü, mal, zevce, ana ve babaya işarettir. Her köprünün tabiri durumuna göredir. Cadde üzerindeki köprü aşağısına göre saltanat sahibi bir kimseye işarettir.Köprü küçük olursa kapıcı ve askerin reislerine işarettir.
Secdem Rüya Tabirleri : Yiğitlik, saltanat, hayır ve murada; dünya hayatına, cinsi münasebete, evin hanımına, üzüntü ve sıkıntılrdan kurtulmaya; iş bitiren, iyiliksever kimseye, doğru yola; Köprü ilme, hidayete, insanı dünya bataklığından kurtaran salih amellere; eza ve cefası sırtlanan kimseye, bu bağlamda ana ve babaya, eş ve dosta; sözünde durmaya, zenginliğe yahut uzun ömre, Köprüden geçmek muradına ermeye, hayırlı sonuçların meydana gelmesine delalet eder.
“YA RABBİ, EĞER ŞU GÖRDÜĞÜM RÜYA HAYIR İSE HAYRINDA DAİM ŞER İSE HAYRA TEBDİL EYLE”
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimeledir. Sözlük Anlamı,görünen şey demektir. Rüyanın türkçe karşılığı”Düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılamaz.
Rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız. Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlamazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konunun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mayeti itibariyle nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur.
Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen,rüya derecesinde değildirler.Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortamaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.