İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : KUSMAK: Eğer kusuntunun tadı iyi ve kolayca kusarsa, o kimsenin tevbe etmesine ve sapıklıktan kendi isteğiyle dönmesine yorumlanır. Eğer kusuntunun tadı pis olur ve çetin kusarsa, o kimsenin bulunduğu kötü ve güç durumdan kurtulması güçlükle mümkün olur.
Kusmak, rüya sahibinin haksız almış olduğu bir şeyi sahibine vermesine işarettir. Bu hal ise, tevbe ve pişmanlıktır. Eğer kan kusarsa, o kimse günah işlemekten vazgeçer veya haram bir mal kazandığına pişman olur, yanında olan emaneti sahibine verir. Eğer sırf şarap içse ve onu kussa o kimse haram bir malı elde eder ve onu sahibine vererek bundan tevbe eder. Ağız dolusu acı safra kustuğunu gören kimse, bir cezadan dolayı günah işlemekten beri durur. Balgam kusacak olsa, kendi isteği ile günah işlemekten döner. Yemek kustuğunu gören kimse, bir adama bir şey bağışlar.
Bir kimse yemek veya kan ya da balgam kustuğunu görse, hayır ve servete kavuşur.
Fazla kan kustuğunu görmek, fakir için mala, bir çocuğun dünyaya gelmesine veya yakın akrabalarından gurbette bulunan bir kimsenin yolculuktan geri dönmesine işarettir.
Hasta olan bir kimse yılan kussa, o hasta ölür. Eğer rüyayı gören hasta değilse, düşmanından ayrılır.
Bütün kusuntular, fakirler için hayra; zenginler için ise, makbul olmayıp belki onların malları hakkında zarardır.
Seyyid Süleyman Rüya Tabirleri : Rüyasında kolaylıkla kustuğunu gören, tevbe eder. Allah-ü Teala’ya yönelir yahut hakkı sahibine verir. Müşkülatla (zorluk çekerek) kusmak; eziyete delalet-tir. Bu rüyayı gören, hastaysa; vefat eder. Hamileyse çocuk düşer. Kustuğunu yiyen, sözünden döner. Bağışladığını geri alır. Bir rivayete göre rüya, cimrilikle yorumlanır. Kusmak istediği halde kusamamak tevbede güçlüktür. Rüya sahibi tevbe etse de günah işlemeye devam eder.
Kusmak istediği halde, kusamadığını yahutta ağzından tiksinilecek bir şey çıktığını gören, hastalanır. Kusmuğunu balgam zannedip ağzında tutan, borcunu vermez. Bal kusan, tevbe eder, sağlıklı yaşar. Kustuğu şey siyahsa, üzüntüden kurtulur. Karnındaki şeylerin hepsini kusan, helak olur.
Cafer-i Sadık, bu rüyayı şunlarla yorumluyor: Tevbe, pişmanlık, zarar, selamet, emaneti iade, darlık, sıkıntı, müşkülat. Oruçlu olduğu halde kustuğunu gören, borcunu verir. Kusarak ağzından inci çıkardığını gören, Kur’an-ı tefsire ve okumaya muvaffak olur. Buna ehil değilse hayırlı söz söyler. Bal kusan, tevbe eder. Kusmamak için kendini tutan, mümkün olduğu halde borcunu ödemez. Süt kusan, islamdan ayrılır. Koyu bir şey kusan eşyasını kaybeder. Kırmızı renkte bir şey kusan, tevbe eder. Dindar birinin aynı rüyayı görmesi, iyi halinin devamına işarettir. Renkli şeyler kusan iyi huylu güzel bir çocuğa kavuşur.
Molla Cami Rüya Tabirleri : Oruç olan bir kimse, rüyada kustuğunu ve onu yaladığını gören kimse borcunu ödemeye kudreti olduğu halde onu ödemediğine ve bundan dolayı günahkar olduğuna işarettir. Leğen içine kustuğunu gören kimse, günahlarından tövbe eder ve hanımı ondan haram bir mala nail olur. Eğer kusuntunun tadı iyi ve kolayca kusarsa, o kimsenin tövbe etmesine vesapıklıktan kendi isteğiyle dönmesine işarettir.
Eğer kusuntunun tadı pis ve çetin kusarsa, o kimsenin bulunduğu sapıklıktan dönmesi onun vücudunda bulunan ızdıraba, mal ve kazancında meydana gelecek musibete bunlar gibi uğrayacağı belalara binaen zorla mümkün olacağına işarettir. Kusmak, rüya sahibinin haksız almış olduğu bir şeyi sahibine vermesine işarettir.
Bu hal ise, tövbe ve pişmanlıktır. Eğer kan kusarsa, o kimse günah işlemekten vazgeçer veya haram bir mal kazandığına pişman olur, yanında olan emaneti sahibine verir. Eğer şarap içse ve onu kussa o kimse haram bir malı elde eder ve onu sahibine vererek bundan tövbe eder.
Secdem Rüya Tabirleri : Zor olan işleri halletmeye, emaneti iade etmeye, pişmanlık ve tövbeye, gam ve kederden kurtulmaya, Bal kusmak tövbe etmeye, inci kusmak Kur’an ilmine ve hayırlı söze, süt kusmak İslam ölçülerinin dışına çıkmaya, yediği şeyleri kusmak mal ve dünyalıktan bbir kayba, kan kusmak mal ve çocuğa, uzakta bulunan yakının geri gelmesine, Hastanın çok miktarda kusması onun vefatına, Kustuğunu yemek yaptığı hayırdan vazgeçmeye, İnsana irkinti vermeyen, hoş ve güzel şeyler kustuğunu görmek huzu ve siması güzel olanevlada delalet eder.
“YA RABBİ, EĞER ŞU GÖRDÜĞÜM RÜYA HAYIR İSE HAYRINDA DAİM ŞER İSE HAYRA TEBDİL EYLE”
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimeledir. Sözlük Anlamı,görünen şey demektir. Rüyanın türkçe karşılığı”Düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılamaz.
Rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız. Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlamazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konunun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mayeti itibariyle nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur.
Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen,rüya derecesinde değildirler.Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortamaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.