İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : LAL: Cabir’ül- Mağribi’ye göre; rüyasında tanınmış bir kişinin kendisine bir lal taşı verdiğini gören, o kişinin akrabasından güzel iyi bir kadın ile evlenir. Eğer taşı veren tanımış biri değilse alacağın kadın da tanınmış bir aileden değildir. Rüyada bir kadının kendisine bir lal taşı hediye edildiğini görmesi, şansının açıldığına, delâlet eder. Kendisinin başka birine bir lal taşı verdiğini gören o kişi ile akrabasından bir kadının evlenmesine aracı olur.
Cafer-i Sadık’a göre; rüyada lal taşı görmek dört şekilde yorumlanır: Eş, hizmetçi, mal, itibar. İri ve güzel bir lal taşı olduğunu görmek, kadir ve itibarının arttığına işarettir.
Seyyid Süleyman Rüya Tabirleri : Rüyada lal görmek, güzel, akıllı bir kadınla veya öyle bir cariyeyle tabir olunur. Rüya sahibi hamileyse, güzel bir kız doğurur. La’lin çokluğu, helal maldır.
Secdem Rüya Tabirleri : Bir kimsenin rüyasında kendisine tanınmış bir kişinin lal taşı Verdiğini görmesi; o kimsenin yakın akrabalarından güzel bir hanımla evleneceğine işaret eder. Eğer taşı veren kimse tanınmış biri değilse, rüya sahihinin evlilik yapacağı hanım da tanınmış bir aileden olmayacağına yorumlanır. Bir hanımın rüyasında kendisine bir lal taşı hediye edildiğini görmesi; o hanımın şansının açıldığına delalet eder. Kendisinin rüyasında bir başkasına lal taşı hediye ettiğini görmesi; o kişi ile yakınlarında bir hanımın evlenmesine aracılık yapacağına delalet eder.
“YA RABBİ, EĞER ŞU GÖRDÜĞÜM RÜYA HAYIR İSE HAYRINDA DAİM ŞER İSE HAYRA TEBDİL EYLE”
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimeledir. Sözlük Anlamı,görünen şey demektir. Rüyanın türkçe karşılığı”Düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılamaz.
Rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız. Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlamazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konunun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mayeti itibariyle nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur.
Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen,rüya derecesinde değildirler.Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortamaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.