İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : MEZBAHA: Rüyada mezbaha görmekte hayır yoktur. Çünkü orada ölüm, kan ve pis koku vardır.
Bazan mezbaha görmek, ihtiyaçları görmeye ve sevince yorumlanır. Bazan da zalim ve zina yapan kimselerin evlerine yorumlanır.
Mezbaha, zulüm, işkence ve hapishaneye yorumlanır. Bundan dolayı rüyada mezbahaya girdiğini gören kimse, hapso-lunmaktan veya polisin huzuruna çıkmaktan sakınsın.
Diyanet Rüya Tabirleri : Rüyada mezbaha görülmesi hayra alâmet değildir. Çünkü mezbahada ölüm, yüzülmek, kan akıtılması ve pis koku gibi şeyler vardır. Bir hastanın rüyasında bir mezbahaya girdiğini görmesi; o hastanın öleceğine ve malının varisleri arasında taksim edileceğine yorumlanır. Sağlam bir kimsenin bir mezbahaya girerek oradaki pisliklerin elbisesine bulaştığını görmesi; o kimsenin keder ve üzüntüye maruz kalacağına işaret eder. Mezbahanın pis olması nedeniyle, rüyada mezbaha görülmesi; zina yapan aşüfte bir kadına da delalet eder.
Secdem Rüya Tabirleri : Hastanın mezbaha görmesi, vefat ederek mirasının taksim edilmesine, Mezbahada üzerine pislik sıçradığını görmek üzüntü ve kedere, orada yenilmesi caiz olmayan hayvanların kesildiğini görmek zalim ve bid’at ehli kimselerin yokolmasına yahut halkın kendisiinden kortuğu kimseden kurtulmasına; Mezbaha aşifte kadına, hapis ve tutuklanmaya, Bazen mezbaha sevince ve ihtiyaçları gidermeye delalet eder.
“YA RABBİ, EĞER ŞU GÖRDÜĞÜM RÜYA HAYIR İSE HAYRINDA DAİM ŞER İSE HAYRA TEBDİL EYLE”
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimeledir. Sözlük Anlamı,görünen şey demektir. Rüyanın türkçe karşılığı”Düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılamaz.
Rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız. Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlamazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konunun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mayeti itibariyle nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur.
Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen,rüya derecesinde değildirler.Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortamaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.