İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : MİHRAP: Rüyada görülen mihrap, imama veya bir öndere yorumlanır. Bir kimsenin rüyada mihrapta namaz kıldığını görmesi, o kimse için müjdedir. Eğer rüyayı gören kadın ise, erkek bir çocuk doğurur.
Rüyada bir imamın mihrapta namaz kıldığını gören kimse, imamın yaptığı şeye uyar. Bir kimsenin rüyada vaktin dışında mihrapta namaz kıldığını görmesi, o kimsenin kendisinden sonra evlat ve torunlarının erişecekleri hayra ve rütbeye yorumlanır.
Kıbleden başka tarafa dönmüş mihraplar söz ve amelde doğru yoldan dönmeye yorumlanır.
Bazan da mihrap, helal rızka ve saliha bir hanıma yorumlanır.
İbn-i Kesir ve Nafi bu rüyayı, helal rızk ve dindar zevceyle yorumlamışlardır.
Bir mescidin mihrabını kıbleden eğri görmek, bid’at ve nifaktır. Mihrabta çirkin bir hal görmek; rüya sahibinin küfrüne delalettir.
Abdulgani’en Nablusi bu rüyayı, imamlık ve reislikle yorumluyor. Mihraba bir, iki veya üç damla idrar yapmak; devlet başkanının bir, iki, üç çocuk sahibi olmasına delalettir. Burada namaz kılmak; müjdedir. Rüyayı gören kadınsa, erkek çocuğu olur. İmamın mihrabda namaz kıldığını görmek; büyük kıymetle yorumlanır. İmamın mihrabda vakti dışında namaz kıldığını görenin evladı veya torunu büyük kudret ve değer kazanır. Mihrabı çirkin ve pis gören, kötü kokular duyan, küfre düşer. Ülke melikinin, mihraba yapılan idrar adedince çocuğu olur. Mihraba idrar yapanın çocuğu, imam olur. Eğri mihrab görmek; iyi değildir. Nifak ve bid’attir. Dinde sapıklıktır, bozgunculuktur.
Secdem Rüya Tabirleri : İmam ve öndere, helal rızka ve saliha kadına; Mihrapta imamın namaz kıldığını görmek ona uymaya, kendisi mihraba geçip namaz kılmak müjdeye, namaz vakti dışında mihrapta namaz kılmak evlad ve torunlarının erişecekleri makamlara ve hayırlara, Mihraba sidiik damlatmak salih evlada, Kadının mihrapta namaz kılması erkek çocuğa, Kırlarda, yerleşim alanı dışında görülen mihrap inzivaya, Kıpleden başka tarafa dönmüş olan mihraplar söz ve amelde doğru yoldan ayrılmaya delalet eder.
“YA RABBİ, EĞER ŞU GÖRDÜĞÜM RÜYA HAYIR İSE HAYRINDA DAİM ŞER İSE HAYRA TEBDİL EYLE”
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimeledir. Sözlük Anlamı,görünen şey demektir. Rüyanın türkçe karşılığı”Düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılamaz.
Rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız. Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlamazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konunun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mayeti itibariyle nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur.
Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen,rüya derecesinde değildirler.Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortamaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.