İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : MUSHAF-I ŞERİF: Bir hakim rüyada Mushaf yazdığını görse, o hakim ilim ve şöhreti hakkında cimri olur. Alim bir kimse rüyada Mushaf yazdığını görse, ticaretinde yapacağı kazanca yorumlanır.
Rüyada Mushaf’ı eliyle mahvettiğini gören kimse, büyük bir günah işler.
Rüyada Mushaf’ın yapraklarını yiyen kimse, rüşvet yer. Halktan birisi kendisini Mushaf’ın yaprak ve satırlarını yediğini görse, o kimse Kur’an okumakla geçimini sağlar.
Mushaf kişinin elde edeceği hikmettir.
Bir kimse rüyada Mushaf yazdığını görse, din, ilim ve ameli bir arada yapar ve insanlara faydalı olur.
Mushaf, karı veya koca yahut çocuk ya da maldır. Hasta bir kimse rüyada Mushaf görse, o kimse hastalıktan kurtulur. Bazan da Mushaf’ı gören kimse düşmanına galip gelir. Eğer rüya sahibi günahkarsa tevbe ve istiğfar eder.
Bazan Mushaf bağa, bahçeye, rahatlatıcı yere, bostana, ibadet yerlerine, baba, hoca ve terbiyeci gibi kendilerine itaat edilen kimseye, kendisinin yaptığı doğru bir yemine yorumlanır. Mushaf görmek korkutmaya yorumlandığı gibi müjdeye de yorumlanır.
Mushaf sattığını gören kimse, kötülüklerden sakınır.
Mushaf çaldığını ve sakladığını gören kimse namazında hırsızlık yapar, erkan ve adabına riayet etmeksizin kılmaya çalışır.
Bir Mushaf satın aldığını gören kimse, mal elde eder ve genişliğe çıkar.
Rüyada Mushaf’ın sayfalarını neşrettiğini gören kimse, ilim ve hikmet arar veya bir mirasa varis olur.
Rüyada Mushaf’ı boynuna astığını gören kimse, hafız olur.
Rüyada Mushaf’ın sayfalarını yemek istediğini fakat buna muvaffak olamadığını gören kimse, Kur’an-ı ezberlemeye çalışır, ancak onu ezberleyemez.
Kirmânî’nîn yorumuna göre: Bir kimsenin rüyasında mushafı açarak bir minber üzerine koyduğunu görmesi; o kimsenin bir topluluğun başına reis olacağına, kişinin rüyasında mushafın yapraklarını yediğini görmesi; o kimsenin çok Kur’an okuyacağına ve Kur’an’ı kolaylıkla ezberleyeceğine işaret eder. Rüyanızda mushafın yapraklarını yırtıp kopardığınızı görmeniz; namaz kılmaya öyle pek önem vermediğinize, rüyanızda mushafı dilinizle yalayıp yazılarını bozduğunuzu görmeniz; sizin büyük bir günaha girdiğinize, rüyanızda mushafı okuduğunuzu görmeniz; kimsenin yardımı olmadan bir işe gireceğinize delalet eder. Rüyanızda bir mushafı açıp yapraklarında yazı bulunmadığını görmeniz; sizin hayırsız birisi olduğunuza işaret eder.
Câbîru’l-Mağribî’nin yorumuna göre: Rüyanızda mushafı öptüğünüzü görmeniz; sizin hayırlı bir işi başaracağınıza, rüyanızda mushafın yazılarını bir toprak üzerine yazdığınızı veya mushafı çıplak olarak yüzünden okuduğunuzu görmeniz; Kur’an okuyarak geçiminizi temin ettiğinize delalet eder.
Bir kimsenin rüyasında mushafa dayandığını veya başının altına koyduğunu görmesi; o kimsenin Kur’an’ı ezberleyerek hafız olacağına, kişinin rüyasında mushafı boynuna astığını görmesi; o kimsenin büyük bir devlet adamı olacağına yorumlanır. Bir kimsenin rüyasında mushafın yazılarını kullanılan bir eşya üzerine yazdığını görmesi; o kimsenin mushafı yanlış olarak tefsir edeceğine, kışının rüyasında mushafın kendisi ile konuştuğunu görmesi o kimsenin hayırlara kavuşacağına işaret eder. Memur veya işçi olan bir kimsenin rüyasında mushafın elinden düştüğünü veya alındığını görmesi; işine son verileceğine işaret eder.
“YA RABBİ, EĞER ŞU GÖRDÜĞÜM RÜYA HAYIR İSE HAYRINDA DAİM ŞER İSE HAYRA TEBDİL EYLE”
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimeledir. Sözlük Anlamı,görünen şey demektir. Rüyanın türkçe karşılığı”Düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılamaz.
Rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız. Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlamazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konunun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mayeti itibariyle nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur.
Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen,rüya derecesinde değildirler.Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortamaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.