İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : NAMAZ : Bir kimse rüyada kıbleyi bilemediğini veya kıbleyi aradığını, ancak hangi tarafta olduğunu bilemediğini görse, o kimsenin dininde hayrette olmasına yorumlanır. Doğru olarak Kabe tarafına namaz kıldığını gören kimsenin, dininin doğru olduğuna yorumlanır.
Bir kimse rüyada namazını tamam ederek selam verdiğini görse, o kimse üzüntü ve kederlerden kurtulur ve onun hali sevgi ve muhabbete dönüşür. Sağ tarafına selam vermesi, bazı işlerinin iyileşmesine ve sol tarafa selam verip sağ tarafına selam vermemesi de, işlerinin bir kısmının çıkmaza girmesine ve kendisinin de sıkıntıya düşmesine yorumlanır.
Rüyada namazı bitirip selam vermek, Peygamber’in eser ve sünnetine tabi olmaya, işten ayrılmaya, birini yerine veli tayin etmeye, yolculuğa ve rızka yorumlanır.
Doğu yönüne dönerek namaz kıldığını gören, hacca gider. Doğu ve batıya doğru namaz kıldığını görmek, İslâmiyet’ten uzaklaştığına, şeriata uygun olmayan bir iş yaptığına delildir. Arkasını kıbleye dönmüş olduğu halde namaz kıldığını gören, İslâm’ı arkasına almış olur.Bir rivayete göre, eşinden gayrı bir kimse ile yakınlaşır. Bir mescit halkını kıbleden başka bir tarafa dönerek namaz kıldıklarını görmek, o yerin devlet başkanın işinden uzaklaştırılacağına delâlet eder. İlim adamlarından birinin kıblenin bulunduğu yönürj aksine dönerek namaz kılar görmek, o âlimin sünnet ve şeriata aykırı davrandığına işarettir. Namazının vaktinin geçtiğini ve namaz kılmak için bir yer arayıp bulamadığını gören, zor ve yapıl masif çok güç bir işe başlar ve bir rivayete göre de, gerek dünya ve gerek âhirette güçlüğe uğrar. Namazda bir cemaate imamlık yaptığını gören, büyük bir memuriyete, veya bir şirkete girerek orayı yönetir .
Bilmediği bir yerde, tanımadığı kimselere imamlık yaparak,namaz kıldırdığını gören ve hangi âyetleri okuduğunu bilmeyen kimsenin ölümü gelmek üzeredir. Kıbleye dönüp namaz kıldığını görmek, ise uzun bir ömre delâlet eder.
İbni Kesir’e göre; bir cemaate imamlık etmek hayırdır. Sokakta namaz kıldığını görmek hayır değildir. Bir yerde kendisini bekleyen bir cemaate namaz kıldırdığını görmek, o yerin hükümet başkanından kendisine bir hayır geleceğine işarettir. Öğle namazını kıldığını görmek, muradının olacağına, rızık ve malının artacağına delâlet eder. Cuma namazı kıldığını gören kimse, bütün isteklerine kavuşur. Dünya ve ahirette Allah’ın (cc) ihsanına nail olur. İkindi namazını kıldığını görmek, zahmet ve zorluktan sonra muradına ereceğine delâlet eder. Akşam namazını kıldığını gören hayır ve şerden her ne arzu etmiş ise, ona çabukça kavuşur. Yatsı namazını kıldığını görmek, akrabaları ile iyi geçindiğine işarettir. Sabah namazını kıldığını görmek, helal rızka ve helal kazanca işarettir.
Namaz kılarken bir şey unutup namazı noksan kılan, bir yolculuğa.çıkar. Namazını tamamlamadan yarıda bırakan kimse hacca gitmeye niyet eder, fakat gidemez. Abdestsiz namaz kıldığını gören hasta olur. Bir sahrada veya bir kırda namaz kıldığını gören kimse, ya hacca veya uzun bir yolculuğa gider. Cemaate yetişmek için camiye doğru koştuğunu gören ve namaza yetişemeyen kimsenin bir muradı varsa, yerine gelmez.
Sol tarafından başlayarak selam verdiğini görmek hayır değildir. Oturduğu veya yattığı yerde namaz kıldığını görmek, bitirmek istediği işlerini bitiremeyeceğine, namazda dua ettiğini görmek de çocuğunun olacağına işarettir. Nafile namazı kıldığını gören, sevap getirecek bir iş işlediği için Allah’ın (cc) şefaatine nail olur.
Bütün gece sabaha kadar namaz kıldığını gören, dünya ve âhirette büyük hayır ve hasenata erişir. Kabe’nin damında namaz kıldığını gören şeriata uymayan bir iş işler. Cami, mescit ve benzeri bir yerde namaz kıldığını görmek, hayratının çokluğuna işarettir. Devlet dairelerinde, okullarda namaz kıldığını görmek, yolculuk ve helal rızıktır. Kilise ve benzeri yerlerde namaz kılmak, bir başkasının duasıyla hidayete ulaşacağına delâlet eder. Namaz rüyasının yorumlarında üç şeyi dikkate almak gerekir. Farz, sünnet, nafile. Farz namazları hacca, fuhuştan ve fenalıktan çekinmeye; sünnet namazı temizliğe, sabır ve sebata, şöhrete ve halka şefkat ve merhamet etmeye delâlet eder. Nafile namaz ise geniş rızka, dostlarının ve komşularının işlerine yardıma ve herkese iyilik yapmaya delâlet eder.
At üzerinde namaz kıldığını gören, kedere düşer. Namazda uzun süre ayakta durup, rükua varmadığını görmek, malının zekatını vermediğine işarettir. Rükua varıp da secde etmediğini görmek, ömrünün kısalığına delâlet eder. Sarhoş olarak namaz kıldığını gören, yalancı şahitlik eder.
Cenaze namazı kıldığını görmek, duasının kabul olunmasına, ve Cenab-ı Hakk’ın affına mazhar olacağına işarettir. Büyük bir devlet adamının maiyetiyle birlikte at üzerlerinde namaz kıldıklarını görmek, savaş zamanı ise, zafere; başka zamanda ise, uzun ömür ve mal artışına delâlet eder. Bir duvar üzerinde namaz kıldığını görmek, devlet büyüklerinden birisine bir iş için başvurulduğuna ve işin olacağına delâlet eder.
Bir bostan veya bançede namaz kıldığını gören, Cenab-ı Hakk’a tövbe ve istiğfar eder. Ekili bir tarlada namaz kıldığını gören borcunu öder. Bin hamamın soyunacak yerinde namaz kılmak, haram bir mal veya rızk yediğine delâlet eder. Ramazan bayramı namazını kıldığını görmek, borçlunun borcunu ödemesine, hasta ise iyileşeceğine, sıkıntı varsa genişleyeceğine, tutuklu ise tahliye edileceğine delildir. Kurban bayramının namazını kılmak ise, memuriyete, yeni bir işe, hakkı olan bir şeyi elde edeceğine, sevince delâlet eder.
Bir yerde sadece ve benzeri bir şey olmadığı halde, toprak üzerinde namaz kıldığını gören, eğer o yer bir çöplük veya pis, yahut bir mezarlık ise fakirliğe düşeceğine; ihtiyaç içinde kalacağına işarettir. Üzerinde hiç bir şey olmadığı ve çıplak bulunduğu halde namaz kıldığını gören, oruçlu olduğu bir anda fuhuş işler. Yahut haramdan kazandığı parayla sadaka verir. Namaz kılarken konuşan, verdiği hediye veya sadakayı geri alır.
Rüyada istihare namazı kılmak, yapmak istediği bir şeyden başarılı olarak çıkacağına delâlet eder. Rüyada bir mezar üzerinde namaz kıldığını görmek, sadaka veya zekat verilmesi caiz olmayan kimselere sadaka veya zekat verdiğine işarettir.
Gece yarısı namaz kılıyorsanız, her ne dilediğiniz varsa kısa zamanda yerine geleceğine yorumlanır. Bu meyanda vacipolan bayram namazını kılmanız, neşe ve sevincinizin daim olacağına, evlat ve iyalinizin hayrını göreceğinize işarettir. Teravih namazını kılmanız halinde, dini bütünlüğünüzü her yerde tasdik ettireceğinize, her türlü şefaate nail olmak yolundaki dileğinizin yerine geleceğine, ömrünüzün uzun olacağına ve itibarınızın devamlılığına hükmolunur.
Cafer-i Sadık bu rüyayı şunlarla tabir ediyor: emniyet, sevinç, mertebe, selamet, ve murat. Secde ise beş surette yorumlanır: Murat, devlet, zafer, yardım ve Allah’ın emirlerine uymak. Cenaze namazı kılanın duası ve şefaati kabul olur.
Ebu Said’ül Vaaz demiştir ki: Namaz rüyası her iki cihan için hayırdır. Büyük kıymete, başkanlığa, iyi amele, memuriyete, borcu edaya ve farzları yerine getirmeye delalet eder.
Bir padişahı etrafındakilerle beraber harp zamanı at üzerinde namazda görmek; zafere işarettir. Diğer zamanlar için bu rüya, kuvvet, hayır ve uzun ömürdür. Bir duvar vb. bir yerde namaz kılmak; zamanın bazı idarecilerine baş eğmektir. Oturan bir cemaate, ayakta durarak namaz kıldıran; vazifesinde otorite kuramaz. Aksi ise, halkın kendisine uymasına işaret eder. Erkek ve kadınlardan mürekkep bir topluluğa imamlık yaptığını gören halkın ıslahına, düzelmelerine vasıta olur. Ehilse valiliğe veya kadılığa getirilir.
Abdulgani’en Nablusi buyuruyor ki; Farz namazını vaktinde abdestli olarak usulüne uygun olarak kılmak; din ve dünya hayatı için hayır ve makamdır.
Bostanda namaz kılan, tevbe eder. Ekili bir yerde namaz kılan, borcunu öder. Hamamın soyunulan yerinde namaz kılmak; sapıklığa yani livataya delalet eder. Özürsüz olarak yerde namaz kılanın, ameli kabul edilmez. Yattığı yerde namaz kılan; hastalanır. Namaz kılıp mescidden çıkmak; hayırdır. Farzı iki rekat kılan yola gider. Rüya sahibi kadınsa, hayz olur.
Namaz kılarken bal yiyen, oruçluyken karısına yaklaşır. Ramazan bayramı için bayram namazı kılan borcunu öder. Hastaysa, şifa bulur. Selamete çıkar. Hapisteyse hürriyetine kavuşur.
Seyyid Süleyman Rüya Tabirleri : Dindar bir insanın şark tarafına dönerek namaz kılması, Hacla yorumlanır. Münafık bir insanın aynı rüyayı görmesi, bid’atle ve dinden iyiden iyiye uzaklaşmasına işarettir. Kıbleye arkasına dönerek kuzeye doğru namaz kıldığnı gören, İslamı arkasına atar. Bir mesciddeki insanların kıbleden başka tarafa namaz kılması, o bölge idarecisinin azline (vazifeden alınmasına) delalettir. Şark veya garb tarafına namaz kılan İslamdan ayrılır.
Diyanet Rüya Tabirleri : Rüyanızda arkanızı kıbleye dönerek namaz kıldığınızı görmeniz, İslâm’ı arkanıza attığınıza, rüyanızda doğuya dönerek namaz kıldığınızı görmeniz; sizin hacca gideceğinize, rüyanızda hem doğuya ve hem de batıya dönerek namaz kıldığınızı görmeniz; sizin İslâm dininden uzaklaştığınıza ve şeriata aykırı olan bir işi işlediğinize işaret eder. Bir kimsenin rüyasında bir mescidde toplanmış olana cemaatin kıbleden başka bir yöne namaz kıldıklarını görmesi; o mıntıkanın devlet başkanının görevinden uzaklaştırılacağına yorumlanır. Rüyanızda ilim erbabından bir kimsenin kıblenin aksine dönerek namaz kıldığını görmeniz; o âlimin sünnete ve şeriata aykırı hareket ettiğine, rüyanızda namazınızın vaktinin geçtiğini ve namaz kılmak için bir yer bulamadığınızı görmeniz; sizin başarılması zor bir işe başlayacağınıza veya gerek dünyada ve gerekse âhirette birtakım güçlüklerle karşılaşacağınıza yorumlanır.
Secdem Rüya Tabirleri : Vaktinde ve tam olarak kılınan farz namaz kötü ve yaramaz işlerden el etek çekmeye, her türlü aşırılık ve çirkinlikten uzak durmaya, korku ve endişeden kurtulmaya, diğer farz ibadetlerden birini daha ifa etmeye;
İmam olarak farz namazı eda ettirmek tazmiinat ödemeye, borçlanmaya yahut bir topluma önemli bir işte önderlik ve rehberlik etmeye;
İmama uyarak vaktin farzını eda ettiğini görmek sünnete uymaya, rahmet ve berekete, hayır ve iyilikte başarıya yahut başkasına yük olmaya;
Sabah namazı kılmak zaruru ihtiyaçlarını gidermeye, rızık peşinde meşru gayret sarfetmeye,
Öğle namazı kılmak maksadın hasıl olmasına, yardım görmeye, gizli şeylerin açığa çıkmasına, borçtan kurtulmaya, tövbe etmeye ya da işten çıkarılmaya;
Açık ve güneşlik bir günde öğle namazını kıldığını görmek sevinç ve sürura,
bulutlu ve kapalı havada öğle namazı kılmak üzüntüye;
Öğleyi ikindi vaktinde kılmak borcunu ödemeye,
İkindi namazı kılmak, arzu ve isteklerin zorlukla birlikte yerine gelmesine, yemin etmeye yahut borca girmeye, üzerinde çalıştığı yahut durduğu için çoğunun bitip azının kalmış olmasına;
Akşam namazı kılmak arzu ettiği ya da üzerinde çalıştığı işin sonuçlanmasına, işlerden kurtulmaya, yorgun için dinlenmeye
Yatsı namazı kılmak geçim işlerinde ihtimam göstermeye, çoluk çocuğun ihtiyaçlarını gidermeye,
Yatsı namazı bazen işin bitmesine, meşguliyetin son bulmasına yahut ömrün tükenmesine;
Cemaatle namaz kılmak – eğer saflar düzgün ve sık ise- rüyayı gören ve namaz kılan cemamatin hayır üzere olmalarına ve çokça tesbih
“YA RABBİ, EĞER ŞU GÖRDÜĞÜM RÜYA HAYIR İSE HAYRINDA DAİM ŞER İSE HAYRA TEBDİL EYLE”
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimeledir. Sözlük Anlamı,görünen şey demektir. Rüyanın türkçe karşılığı”Düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılamaz.
Rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız. Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlamazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konunun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mayeti itibariyle nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur.
Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen,rüya derecesinde değildirler.Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortamaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.