İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : NEBİ: Rüyada Nebilerden birini görmek, babaya yorumlanır. Peygamber görmek, alimlere de yorumlanır. Çünkü alimler, Allah (C.C.)’ı hakkıyla bilirler.
Nebileri görmek, hakim, hatip,veya eğitimcilere de yorumlanır. Çünkü onlar halkı Allah (C.C.)’a yöneltmektedirler.
Bir şahsın peygamberi güzel bir şekilde görmesi, kavminin ona uymalarına veya peygamberler tarafından emredilen iyi bir emrin yenilenmesine yorumlanır.
Rüyada Nebi olduğunu gören kimse, şehid olarak ölür. Yahut rızkı noksanlaşır. Musibetlere tahammül eder. İşinin sonu zaferle neticelenir.
Peygamberlerden birisi olduğunu gören kimse, iyilikle emreder ve kötülükten alıkoyar.
Fakir, müflis veya işi olan bir kimse, peygamberlerden birisini görse, Allah (C.C.) o şahsın işlerini kolaylaştırır.
Rüyada bir peygamberi öldürdüğünü gören kimsenin, emanete hainlik etmesine ve sözünden dönmesine yorumlanır.
Cafer-i Sadık’a göre; Adem aleyhisselâmı rüyasında gören, eğer hak etmiş ise, büyük bir mertebeye erişir. Eğer müstahak değilse, tövbe etmelidir. Adem aleyhisselâm ile konuştuğunu gören, ilim ve marifet sahibi olur. Adem aleyhisselâma itaat etmediğini görmek, isyan ve kötülük işarettir. Adem aleyhisselâmı kestiğini gören, anna ve babasına veya öğretmenine asi olur.
Secdem Rüya Tabirleri : Rüyada nebi görmek hocaya, alim bir zata, babaya; izzet ve şerefe, doğru istikamet ve halis amele, dünya hayatının türlü hallerine delalet eder. ( Ayrıca Bakınız; Peygamber.)
“YA RABBİ, EĞER ŞU GÖRDÜĞÜM RÜYA HAYIR İSE HAYRINDA DAİM ŞER İSE HAYRA TEBDİL EYLE”
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimeledir. Sözlük Anlamı,görünen şey demektir. Rüyanın türkçe karşılığı”Düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılamaz.
Rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız. Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlamazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konunun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mayeti itibariyle nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur.
Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen,rüya derecesinde değildirler.Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortamaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.