İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : NUR, (AYDINLIK): Rüyada nur görmek, hidayete, isyandan sonra tevbeye ve körlükten sonra basirete kavuşmaya yorumlanır.
İnsanın nurdan zulmete çıkması, zenginlikten sonra fakirliğe, izzetten sonra zillete, hidayetten sonra sapıklığa ve kör olmasına yorumlanır.
Nur, salih amellere, ilme, Kur’an’a, salih bir evlada ve alime yorumlanır.
Nurdan bir elbiseye büründüğünü veya nurdan bir gömlek giydiğini gören kimse, faydalanacağı bir ilim elde eder. Yahut Allah (C.C.)’a ibadet etmeye yönelir.
Rüyada tenasül uzvundan veya bazı azalarından nur çıktığını gören kimsenin, -ilmiyle veya duasıyla faydalanılan bilgili- bir çocuğu olur.
Diyanet Rüya Tabirleri : Rüyada nur görülmesi; hidayete yorumlanır. Bir kâfirin rüyasında nur görmesi; Allah’ın o kâfiri İslâm’la şereflendireceğine ve o kimsenin dünya ve âhirette manen Allah’a yaklaşacağına, kişinin rüyasında nurdan bir elbise giydiğini görmesi; o kimsenin istifade edeceği bir ilmi elde edeceğine işaret eder.
Secdem Rüya Tabirleri : Karanlıktan aydınlığa çıkmak kafir için imana,
günahkar için hidayete;
Nur görmek isyan ve tuğyandan sonra tövbe etmeye, körlükten so a basirete; salih amele, hayırlı evlada, Kur’an’a ve alime;
Nurdan elbise giymek faydalı ilme, bedeninin herhangi bir yerinden nur çıktığını görmek ilim ve irfanı ile halka faydalı olacak bir erkek çocuğa;
Aydınlık bir ortamdan zulmete çıkmak zenginlikten sonra yoksulluğa, itibar görmeden so a horlanmaya, hidayetten so a sapıklığa ya da kör olmaya delalet eder.
“YA RABBİ, EĞER ŞU GÖRDÜĞÜM RÜYA HAYIR İSE HAYRINDA DAİM ŞER İSE HAYRA TEBDİL EYLE”
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimeledir. Sözlük Anlamı,görünen şey demektir. Rüyanın türkçe karşılığı”Düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılamaz.
Rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız. Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlamazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konunun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mayeti itibariyle nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur.
Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen,rüya derecesinde değildirler.Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortamaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.