İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : ÖĞÜRMEK: Rüyada öğürmek, bir çok şeyle yorumlanır. Bazılarına göre, nikahlıya karşı duyulan şehvete, hastalığa, rüyayı gören bir kız ise, evlenmek isteğine delâlet eder.
Rüyada öğürmek, tembellikten bıkmak ve kurtulmaktır. Rüyasında öğürdüğünü gören, cinsel ilişkiye düşkün ve ilişkide kuvvetli olur. Bir rivayete göre hasta olur ve sonra iyileşir.
Bazılarına göre; rüyada öğürmek kibir, gururlanmak ve dine ilgisizlik, bir rivayete göre de yorgunluktan sonra rahat ile tabir olunur. Bir hasta rüyasında öğürdüğünü görse, ölür. Sağlam bir adamın öğürdüğünü görmesi, hasta olmasına, dinen fesada düşmesine delâlet eder.
Seyyid Süleyman Rüya Tabirleri :Bu rüya; evlilik arzusuna, hastalığa ve bekar bir kızın evlilik talebine işaret eder.
Ebu Said’ül Vaaz demiştir ki: Tembellikten kurtulmak ve karşı cinse düşkün olmaktır. Bir rivayete göre; hastalanır fakat, şifa bulur.
Abdulgani’ye göre öğürmek; işten bakmak ve amelde tembellikle tabir olunur. Çok doymuş gibi öğürdüğünü gören, zalim ve saldırgan olur.
Bazılarına göre kibir ve dinde noksanla, bir kısmına göre, rahata çıkmakla yorumlanır.
Hasta bir adamın bu rüyayı görmesi; vefat, sağlıklı bir insanın öğürmesi, hastalığa işarettir.
“YA RABBİ, EĞER ŞU GÖRDÜĞÜM RÜYA HAYIR İSE HAYRINDA DAİM ŞER İSE HAYRA TEBDİL EYLE”
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimeledir. Sözlük Anlamı,görünen şey demektir. Rüyanın türkçe karşılığı”Düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılamaz.
Rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız. Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlamazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konunun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mayeti itibariyle nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur.
Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen,rüya derecesinde değildirler.Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortamaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.