İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : ORUÇ: Rüyada oruçlu olduğunu görmek, bir şey ada-maya, rüyada bir şey adamak da, oruç tutmaya yorumlanır.
Rüyada oruçlu birisinin iftar ettiğini gören kimse hastalanır, veya yolculuğa çıkar.
Rüyada unutarak orucunu bozduğunu gören kimse, güzel bir rızıkla rızıklanır.
Rüyada Ramazan ayında oruçlu olduğunu gören kimsenin şüphe ettiği bir husus aydınlığa kavuşur. Eğer cahilse,-bundan kurtulmanın yollarını bulur. Kadri yüce olur, sevinç ve hayra erişir.
Rüyada hiç bir şeye istinad etmeyerek ve ne için olduğu bilinmeden insanların oruçlu olduklarının görülmesi, kıtlığa ve geçim darlığına yorumlanır.
Rüyada kendisinin oruçlu olduğunu gören kimse, hasta ise, şifa bulmasına yorumlanır. Rüyada orucu bozan bir işi işlemek ahdini bozmaya, sözünde durmamaya, dünya sevgisini ahiret sevgisine tercih etmeye, yemin ve diğer şeylerden kefareti icab ettiren bir iş yapmaya yorumlanır.
Rüyada oruçtan sonra iftar etmek, hastanın şifa bulmasına ve birbiri ardınca ferahlık ve sevinçlerin meydana çıkmasına yorumlanır.
Abdulgani Nablusi’ye göre; rüyada oruç tuttuğunu görmek, ibadetinin kabul edildiğine; orucunu yemek ise, halk arasında kötü bir şöhrete sahip olduğu için bu hallerini düzeltmeye çalışması gereğine delâlet eder. Oruçlu bir kimsenin iftar edip orucunu açtığını görmesi, o kimsenin yaşadığı müddetçe hasta olmamasına, veya hasta olan bir kimseye her yönden yardım etmesi gerektiğine işarettir. Rüyada oruç bozmak, bol bir rızık ve bereketli geçimle yorumlanır.
Bazılarına göre; rüyada oruçlu olduğunu görmek, az ve öz söze yorumlanır. Rüyada oruç tutan bir kimse için yapması caiz olmayan bir şeyi yaptığını görmek, dinde noksanlığa; oruç tutup sonra vaktinde iftar ettiğini görmek, din ve dünyasında hayır ve rızık bulup kendisinden kederin ve sıkıntının uzaklaşmasına; vaktinin dışında iftar ettiğini görmek, insanları çekiştireceğine, dedi-kodu yapacağına, yalan söyleyeceğine ve bazan da hastalık ve yolculuğa delâlet eder.
Bazı yorumculara göre; rüyada oruç tuttuğunu görmek sağlığa delâlet eder. Bir yıl boyunca oruç tuttuğunu gören, hacca gider ve tövbe eder. Muharrem ayının onuncu aşure günü oruçlu olduğunu gören, keder ve sıkıntıdan kurtulur .
Ramazan ayında olduğunu görmek pahalılığa ve yemek darlığına, bazan dinde gevşekliğe, kederden uzak bulunmaya, hastalıktan şifaya; bayrama kadar orucunu tuttuğunu görmek, rüya sahibi her hangi bir hususta şüphede ise, şüphesinin ortadan kalkmasına ve imana nail olacağına delâlet eder.
Rüyada oruç, adağa ve adak için tutulan oruca işarettir. Oruçlu bir adamın iftar ettiğini görmek, hasta olmasına veya bir yolculuğa çıkmasına delâlet eder. Rüyada iftar eden, bir müslümanı çekiştirir. Oruçlu iken unutup iftar ettiğini gören, bol ve helal rızık bulur .Rüyada oruç tuttuğunu görmek, tövbeye, yeminden kefarete, hacca, erkek evladı olacağına işarettir. Ramazan ayında 30 gün oruç tuttuğunu gören, şüpheli olan bir şeyin hakikatim anlar, okuyup yazması yoksa Kur’ân-ı Kerim’i okumaya başlar, işi ve ünü büyür, hayır ve müjdeye nail olur. Kendisini Ramazan’da herkesle birlikte oruçlu gören, hakiki bir müslümandır. Bu rüyayı gören sıkıntıda ise, Allah (c.c) onu bu sıkıntıdan korur. Hasta ise iyileşir. Dininde ihmal edici bir kimse ise hidayete erişir. Borçlu ise borcunu öder. Kefaret veya geçmiş ramazanların kazası için oruç tuttuğunu gören, hasta olur ve Allah Teala’ya tövbe eder.
Ramazan orucunu tuttuğunu gören o yıl hasta olmaz. Alah’ın (c.c) rızası için olmayıp yalan ve gösteriş için oruç tuttuğunu gören, istediğini elde edemez. Farz mıdır, nafile midir, bilmeden oruç tuttuğunu görenin üzerinde ödenecek bir adak vardır. Bu rüya sahibine susmak icabeder.
İbrahim’ül Eş’as’a göre Ramazan, pahalılığa, fiatlara narh konmasına veya dindarlığa, şifaya yahut borcu edaya ve selamete delalettir. Ramazan orucunu tuttuğunu gören, o sene hasta olmaz.
Gösteriş için oruç tuttuğunu gören, arzusuna kavuşamaz. Ne için oruç tuttuğunu bilmemek; adakla tabir edilir.
İbn-i Kesir’e göre; galibiyet, selamet, hasta için ölüm, sıhhat, sevinç ve dinde ihlastır. Ramazan haricinde oruçlular görmek; pahalılığa işarettir. Ramazan orucu, korkudan kurtulmaktır. Ramazan orucunu tutarken bayıldığını görmek; tevbeye ve şeytan şerrinden muhafazaya delalettir. Şevvalde altı gün oruç tuttuğunu gören, namazına devam eder.
Zekatını doğru verir. Tevbe eder. Pazartesi ve perşembe günü oruç tutan, ailesine şefkatli olur. Bir akrabasıyla evlenir. Kurban bayramı arefesinde oruç tuttuğunu gören, sadaka alıp verir. Kaza orucu; hürriyete, tevbeye ve borcun edasına, adak orucu tutmak; ferah ve sevince delalettir. Çok uzun süre oruç tuttuğunu gören, meşakkatli, zahmetli bir işe başlar. Açıktan bid’at işler. Dinde hatalı davranır ve bunu teşvik eder. Dindar bir insanın her gün oruç tuttuğunu görmesi, günahlardan iyice uzaklaşmasıdır. Aynı rüyayı dinden uzak birinin görmesi; sıkıntı, hastalık ve günahla yorumlanır. Eyyam-ı beyz orucunu tutan, dinde doğru olur. Kur’an’ı telkin eder. İlim tahsili yapar. Muharremin onuncu günü oruç tuttuğunu gören, takaya yönelir. Zühdü seçer. Zilhiccenin on günü oruç tuttuğunu gören kimsenin akıbeti hayırlı olur.
Kendisine vaadedilen şey yerine getirilir. Şa’ban ayı orucunu tutan, ticaret sebebiyle yolculuk yapar. Recep ayında oruç tutan, yüksek rütbeli şahısların ashabına hizmet eder. Denizde ve yolculukta ticaret yapar. Yevm-i şekde oruç tutmak, günah işlemeye delildir. Bir gün oruç tutup bir gün iftar etmek, hür ve cariye müslümanlar ve hıristiyanlar arasındaki izdivac için toplanmaya işarettir. Oruçtan sonra iftar eden hasta, şifaya kavuşur. Oruçlu olduğu halde iftar eden, birini kaybeder veya büyük bir günah işler yahut ağır suretde hastalanır. Belki bir belaya çatar.
Ebu Said’ül Vaaz demiştir ki: Ramazanda olduğunu görmek; pahalılığa ve darlığa, bazende din kuvvetine, şifaya ve selamete işaret eder. Bayrama kadar oruç tuttuğunu gören; tevbe eder, şüphelerinden kurtulur. Îman eder.
Abdulgani’en Nablusi’ye göre oruç; adağa delalettir. Adak ise oruca işarettir. Oruçlu bir adamın iftar ettiğini görmek; hastalık veya yolculuktur. Rüyada iftar eden, dedikodu yapar. Orucunu unutup iftar etmek; rızka işarettir. Oruç; erkek evlatla da yorumlanır. Ayrıca yemin keffareti, tevbe, izzet ve Hacdır.
Ramazan orucunu tutan; şüpheli bir şeyi anlar. Hafızlığı başarır. Hayra ve müjdeye nail olur. Oruçlu olduğunu gören; borcunu öder, hidayete erer. İki ay oruç tuttuğunu gören, hastalanır ve tevbe eder.
Cafer-i Sadık bu rüyayı şunlarla tabir ediyor: Kudret, riyaset (başkanlık), sıhhat, mertebe, tevbe, zafer, bol ni’met, hac, izzet,makam, itibar ve evlat. Orucunu isteyerek bozan; seferinde yorulur, başına bir musibet gelir. Unutarak iftar eden, helal rızka kavuşur. İki ay oruç tuttuğunu gören, tevbekar olur. Nafile orucu tuttuğunu gören, hastalıklardan korunur. Bazılarına göre, bir sene oruç tuttuğunu gören; hacca gider ve tevbe eder. Muharremin onuncu günü oruç tuttuğunu gören, üzüntülerinden kurtulur.
Seyyid Süleyman Rüya Tabirleri : Rüyasında oruçlu olduğunu gören, dininde sağlam olur. Boş faydasız sözler söylemez. Oruçlu olan bir insanın yapmaması gerekenleri yapmak; dinde noksana işarettir. Oruç tuttuktan sonra vaktinde iftar eden, büyük hayra ve rızka nail olup sıkıntıdan kurtulur. Vaktinin dışında iftar eden; gıybet eder, yalan konuşur veya hastalanır.
Secdem Rüya Tabirleri : Oruçlu olduğunu görmek iyi bir şey adamaya, sabırla elde edilecek başarıya, namaza devam ederek rahmetin sürekli olmasına, madden ve manen ilerlemeye, yemin keffareti vermeye, haccetmeye, çocuk arzu edenin erkek çocuğu olmasına; Orucunu açtığını görmek ssevinç ve feraha, Orucu gündüz vakti açmak yolculuğa çıkmaya,
Oruç bozmak bir din kardeşinin gıybetini yapmaya, Unutarak oruç bozmak güzel bir rızka, Ramazan ayında olduğunu ve oruç tuttuğunu görmek şüphe ettiği bir şeyin aydınlığa kavuşmasına, Kur’an ezberlemeye, sevinç ve hayra, şeref ve itibara; hastalık, borç ve üzüntüden kurtulmaya;
Ramazan orucunu kasten bozduğunu görmek bir adamı kasten öldürmeye, Ramazan orucunu açarak iftar ettiğini görmek ibadet kastıyla yolculuğa ve güzel İslam fıtratına, Kaza orucu tutmak borcunu ödemeye, esaret ve sıkıntıdan kurtulmaya ve günahlardan tövbe etmeye, Bayram günlerinde oruç tuttuğunu görmek çirkin ve ayıplanan bir iş yapmaya, sevinilecek günde ve yerde üzülmek gibi bir ahmaklığa düşmeye, Yevm-i şek denen şüpheli günde oruç tutmak günah işlemeye, Her çeşit sünnet ve nafile oruç tutmak ziyade hayır ve iyiliklere delalet eder.
“YA RABBİ, EĞER ŞU GÖRDÜĞÜM RÜYA HAYIR İSE HAYRINDA DAİM ŞER İSE HAYRA TEBDİL EYLE”
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimeledir. Sözlük Anlamı,görünen şey demektir. Rüyanın türkçe karşılığı”Düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılamaz.
Rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız. Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlamazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konunun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mayeti itibariyle nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur.
Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen,rüya derecesinde değildirler.Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortamaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.