İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : OTAĞ: Rüyada otağ görmek, şan, şeref, şöhret ve müjde ile yorumlanır. Rüyada kendisi için kurulmuş bir otağda bulunduğunu görmek, eğer müstahak ise, yüksek bir rütbeye çıkacağına veya devlet başkanından bir hayır ve menfaat göreceğine delâlet eder. Otak denilen çadırın toplandığını görenin rütbesi ve itibarı azalır, yahut ömrü tamamlanır. Kurulmak üzere otağın açıldığını gören, biraz gecikmiş olmakla beraber, yine de hayır ve menfaate erer.
Çadırın yıkıldığını görmek, memleketin kötü yolda olduğuna; yattığını görmek, devlet başkanın ölümüne; yandığını görmek yenilgisine; rüzgârın alıp götürdüğünü görmek, o yere bir başka devlet başkanının geleceğine işarettir.
Büyük çadırlar, kudret ve büyük rütbeler ile yorumlanır. Kendi üzerine böyle bir çadır kurulduğunu gören, çok kuvvetli ve büyük bir düşmanına karşı üstün olur.
Seyyid Süleyman Rüya Tabirleri : Rüyasında kendisi için bir otağ kurulduğunu gören; ehilse, çok büyük makama kudret ve heybete sahip olur. Rüyayı gören, sultansa mülkünde salahtır. Selamettir. Bu çadırın toplandığını görmek; ya ölüm yahutta düşüştür. Otağın kurulmak üzere açıldığını görmek, hayır ve menfaattir. Mevki ve itibardır. Ama biraz gecikir.
Cafer-i Sadık bu rüyayı şunlarla manalandırıyor: Saltanat, riyaset, vezirlik ve kumandanlık. Padişah çadırının yandığını görmek; vefatına, yıkıldığını görmek; saltanatı-nın zevaline (sonuna) işarettir. Rüzgarın bunu alıp götürmesi, başka bir padişahın saltanatının başlangıcına delalettir. Padişahın zorla çadırından çıkarılması saltanatının sonudur.
Ebu Said’ül Vaaz’a göre rüya; kudret, heybet, saltanat ve zaferdir. Otağ; aynı zamanda zafer habercisidir.
Secdem Rüya Tabirleri : Büyük çadır din ve dünya için çok büyük hayırdır.
Böyle bir çadırda olduğunu görmek devlet ve saadete, haccetmeye, üstün bir himmet kapısına bağlanmaya, şehidlik mertebesine ulaşmaya,
Sahrada, yerleşim alanı dışında kurulan otağ, orada bir ulu kişinin kaabrinin olduğuna, oraya bir devlet hizmeti olmasına ya da cihad için askerin bir yerde toplanmasına delalet eder.
“YA RABBİ, EĞER ŞU GÖRDÜĞÜM RÜYA HAYIR İSE HAYRINDA DAİM ŞER İSE HAYRA TEBDİL EYLE”
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimeledir. Sözlük Anlamı,görünen şey demektir. Rüyanın türkçe karşılığı”Düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılamaz.
Rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız. Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlamazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konunun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mayeti itibariyle nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur.
Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen,rüya derecesinde değildirler.Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortamaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.