İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : SALYA: Salya, tatlı dile işarettir. Ağzında salyası çok olduğunu gören güzel sözlü ve güzel yüzlü olur. Salyasının kuruduğunu gören kimse kötü sözlü ve nefret edilen bir kişidir. Salyasının aktığını ama, elbisesini kirletmediğini gören, halk arasında bilinen bir ilimden faydalanır.
Salyasının kanlı olduğunu gören bâtıl ilimle konuşur. Salyasının kanla karışık olarak ağzından sızdığını gören haram yer, yalan söyler, sözünü tutmaz.
Cabir’ül Mağribi demiştir ki: Salyasından kan akan, batıl bir ilimden konuşur. Salyasının kanla karışık olduğunu gören, haram yer, yalan söyler, sözünde durmaz.
Seyyid Süleyman Rüya Tabirleri : Ağız salyası, tatlı dille yorumlanır. Ağzında salya akan, çok beğenilecek derecede güzel sözlü olur. Salyasının kuruduğunu gören; çok can sıkıcı, hatta nefret edilecek kadar sevimsiz konuşur. Ağzından akan salyasının elbisesine kadar inmediğini gören, halk arasında yaygın bir ilimden istifade eder.
“YA RABBİ, EĞER ŞU GÖRDÜĞÜM RÜYA HAYIR İSE HAYRINDA DAİM ŞER İSE HAYRA TEBDİL EYLE”
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimeledir. Sözlük Anlamı,görünen şey demektir. Rüyanın türkçe karşılığı “Düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılamaz.
Rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız. Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlamazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konunun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mayeti itibariyle nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur.
Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen,rüya derecesinde değildirler. Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.