İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : ŞEHİR: Büyük şehir ve kasaba görmek, ne suretle olursa olsun, iyidir. Kendisini bilmediği bir şehirde görmek, bir rivayete göre, dindar bir kimseden istediğine ulaşır. Diğer bir rivayete göre, bilinmeyen bir şehir âhirete işarettir. Eğer orada bulunduğu şehri biliyor ve uyanık iken oraya gitmiş ise, ikinci defa yine oraya gider.
Bazılarına göre; rüyada şehir veya kasaba görmek, korkudan kurtulmaya delâlet eder. Rüyasında bir şehirden çıkan bir belaya uğrar. Bir şehrin harap olduğunu görmek, oradaki büyük devlet adamının zulüm edeceğine delâlet eder.
Eşmuni demiştir ki; şehir ve kasaba rüyası tabirini tecrübe ettim ve inandım. Tecrübelerimin ve incelemelerimin sonunda bir şehir ve kasabanın adında hayra delâlet eden bir şey varsa şerre işaret olduğunu anladım. Münevvere’de dostlarla konuşmak, emeline ulaşmak ve Cenâb-ı Resûl Ekrem (SAV) ‘dan ümit ve şefaate; Kudüs günahtan arınmaya ve tövbeye; Mısır, izzet ve berekete, güzel geçime; İstanbul, din zaafına ve haram rızka, Bursa selâmete ve rıfata delâlet eder.
“YA RABBİ, EĞER ŞU GÖRDÜĞÜM RÜYA HAYIR İSE HAYRINDA DAİM ŞER İSE HAYRA TEBDİL EYLE”
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimeledir. Sözlük Anlamı,görünen şey demektir. Rüyanın türkçe karşılığı “Düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılamaz.
Rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız. Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlamazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konunun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mayeti itibariyle nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur.
Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen,rüya derecesinde değildirler. Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.