İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : ŞERBET İÇMEK: Elma, armut, kaysı, çilek ve benzerinden yapılmış olup tadında ekşilik olmayan şerbetten içtiğini gören hayır ve menfaate erer. Bir rivayete göre ömrü uzun ve rızkı geniş olur.
Limonata, turunç şerbeti, ekşi nar şerbeti gibi tadında ekşilik olan şuruplardan içtiğini gören, hüzüne ve kedere uğrar.
İbni Sirin’e (RA) göre; kokusu güzel ve tatlı şerbet içmek altı şekilde yorumlanır: Menfaat, faydalı ilim, güzellik, rızk, dinde doğruluk, Allah’ı (C.C)anmak. Tadında ekşilik olan şerbeti içmek, hüzün ve kedere delâlet eder. Kokusu güzel ve lezzeti orta derecede olan bir şerbetten içmek, hayır ve menfaata ve ibadete işarettir.
Cabir’ül Magribi’ye göre; Limonata, turunç serbeti, eksi nar serbeti gibi tadinda eksilik olan suruplardan içtigini gören, hüzne ve kedere ugrar.
“YA RABBİ, EĞER ŞU GÖRDÜĞÜM RÜYA HAYIR İSE HAYRINDA DAİM ŞER İSE HAYRA TEBDİL EYLE”
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimeledir. Sözlük Anlamı,görünen şey demektir. Rüyanın türkçe karşılığı “Düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılamaz.
Rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız. Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlamazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konunun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mayeti itibariyle nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur.
Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen,rüya derecesinde değildirler. Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.