İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : Tekvir Sûresi: Rüyada bu sureyi veya ondan bir ayeti okuduğunu görmek; sefere ve ele geçecek rızka, huşû ve tevbeye işarettir.
İbn-i Şirin’in kavline göre Tekvir Suresini rüyasında kısmen veya tamamen okuyan yahut okunduğunu gören kimse, hasta olur. İyi ahlaklı hayırsever bir insan olduğu için, halk onun hastalığına üzülür.
Kirmani diyor ki: Doğu tarafına defalarca yolculuk yapar. Ailesi ve komşuları kendisine pek değer vermez.
Cafer-i Sadık buyuruyor ki: Korkularından kurtulur. Darlıktan sonra selhamete çıkar.
Abdulgani demiştir ki: Hırsızlıktan kazanır.
İbn-i Kesir ve Nafi ise bu rüyayı şöyle yorumluyorlar: Doğu tarafına gider ve oradan rızk temin eder. İstiğfarla meşgul olduğundan Allah (C.C.) onu hayasızlıktan muhafaza eder.
Secdem Rüya Tabirleri : Bir kimsenin rüyasında bu sûreyi okuduğunu veya okuyan birisinden dinlediğini görmesi; o kimsenin bu rüyası iyiye yorumlanmaz. Böyle bir rüya gören kimsenin bir hastalığa tutulacağına, kendisinin hayır sahibi birisi olması nedeniyle duyanların üzüleceğine, şifa bulup iyileştiğinde doğu tarafına bir yolculuk yapacağına, dini yönünün kuvvetli olmasından dolayı Allah’ın onu muhafaza edeceğine delalet eder.
“YA RABBİ, EĞER ŞU GÖRDÜĞÜM RÜYA HAYIR İSE HAYRINDA DAİM ŞER İSE HAYRA TEBDİL EYLE”
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimeledir. Sözlük Anlamı,görünen şey demektir. Rüyanın türkçe karşılığı”Düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılamaz.
Rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız. Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlamazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konunun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mayeti itibariyle nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur.
Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen,rüya derecesinde değildirler.Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortamaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.