İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : YASTIK: Rüyada yastık görmek, ev sahibine ve halka hizmet eden bir kadına yorumlanır.
Rüyada yüz yastığı gömek, bir kadının sırrını bilen ve onu halktan gizleyen bir kadına yorumlanır.
Avam halkın yastık görmeleri, onların arkadaşları ve dostlarına yorulur.
Bazı tabirciler, yastık, evlattır, dediler.
Cafer-i Sadık bu rüyayı şunlarla manalandırıyor: Hademe, cariye, reislik, dinde temizlik ve takva. Yastıktan kastedilen yüz yastığıdır. Duvar yastığı zevcenin sembolüdür. Bu yastığa dayandığını gören, karısına itimat eder. Bir rivayete göre güvenilir bir alimle tevil edilir. Yastık nev’inden ufak ve yuvarlak minderler görmek; hayra delalettir. Böyle bir minderin üzerinde oturduğunu gören layıksa, büyük bir mevkie gelir. Ehil değilse, evlenir.
Ebu Said’ül Vaaz diyor ki: Duvar yastığı, hizmetkarlar ile tabir olunur. Çalınması, kaybolması yahut yanması, onlardan birinin vefatına işarettir. Başka bir görüşe göre yastık, evlatla tabir olunur.
Kirmani şöyle diyor: Rüyasında evinden yastığının çalındığını görenin karısını, biri aldatmak ister. Bir rivayete göre ise, o evdeki hizmetkar vefat eder.
Seyyid Süleyman Rüya Tabirleri : Bu rüya, hizmetkarları temsil eder. Yastık üzerinde oturduğunu gören, bir cariye satın alır veya kendisine hediye edilir. Yastığı yüklendiğini görenin, zikri kaybolur. Adı unutulur. Yastık dolduran, bir kadınla münasebette bulunur. Birçok yastıklar toplayan; kadınları, cariyeleri ve hizmetçileri toplar. Yatağı üzerine yastıklar koyduğunu görenin, hizmetçileri ve bağlıları çok olur.
“YA RABBİ, EĞER ŞU GÖRDÜĞÜM RÜYA HAYIR İSE HAYRINDA DAİM ŞER İSE HAYRA TEBDİL EYLE”
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimeledir. Sözlük Anlamı,görünen şey demektir. Rüyanın türkçe karşılığı “Düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılamaz.
Rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız. Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlamazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konunun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mayeti itibariyle nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur.
Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen,rüya derecesinde değildirler. Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.