İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : Zumer Sûresi: Rüyada zâmer sûresini veya ondan bir parçayı okuduğunu görmek; kıyamet günü mü’minlerle ön safta bulunmaya, güzel akıbete ve kitaplara işarettir. 40- Çâfir Sûresi: Rüyada Çaf’ır suresini veya ondan bir parçayı okuduğunu görmek; gerçek mü’min ve hayır sahibi olmaya, dünya ve ahirette yücelikle rızıklanmaya işarettir.
İbn-i Şirin diyor ki: Zümer Suresini rüyasında tamamen veya kısmen okuyan yahut okunduğunu görenin günahları Allah (C.C.) tarafından afvedilir. Îmanla göçer.
Kirmani şöyle diyor: Rüya sahibi bilgili, zeki, idraklı ve ileri görüşlü olur. Ahirete hayırla irtihal (göçer) eder.
Cafer-i Sadık buyuruyor ki: Kadri yükselir. Dini kuvvetlenir. Muhterem ve mükerrem olur.
Abdulgani diyor ki: Kitap meraklısı olup, birçok kitaplar toplar. O kitaplardaki bilgilerden hem kendisi faydalanır, hem de halkın istifade etmesini sağlar.
İbn-i Kesir demiştir ki: Kıyamet günü mü’minlerin ilk safında bulunur. Dini halis, akıbeti hayırlı olur. Çok sevap kazanır.
Nafi’nin yorumu ise şöyle: Torununu çocuğunu görecek kadar çok yaşar.
Secdem Rüya Tabirleri : Bir kimsenin rüyasında Zümer Sûresi’ni okuduğunu veya okuyan birisinden dinlediğini görmesi; o kimsenin kitap meraklısı birisi olduğuna işaret eder. O kimsenin birçok kitap toplayacağına, o kitaplarda yazılı olan ilimleri okuyarak topluma faydalı olacağına ve kıyamet gününde iman edenlerin önünde bulunacağına yorumlanır.
“YA RABBİ, EĞER ŞU GÖRDÜĞÜM RÜYA HAYIR İSE HAYRINDA DAİM ŞER İSE HAYRA TEBDİL EYLE”
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimeledir. Sözlük Anlamı,görünen şey demektir. Rüyanın türkçe karşılığı”Düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılamaz.
Rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız. Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlamazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konunun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mayeti itibariyle nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur.
Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen,rüya derecesinde değildirler.Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortamaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.