İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : ZAMK: Rüyasında bazı ağaçlarda bulunan zamktan ye-diğini görmek, bir kimsenin fazla malından yediğine ve ondan faydalandığına işaret eder. Ağaç zamkı, bulunduğu ağacın anlamına göre yorumlanır. Arap zamkı denilen ve sanayide kullanılan zamkı görmek, hayır ve menfaat ile yorumlanır.
Cabir’ül Mağribi ise bu rüyayı şöyle yorumluyor: Sabır yemek; şiddetli üzüntüye ve kedere işarettir. Bazıları zamk rüyası için şunları söylemişlerdir: Hangi ağaca ait olduğunu bilmediği zamk gören, teşebbüs ettiği işlerden fayda sağlar.
Samğ-ı Arabi denilen ve çok makbul olan zamkı gören ve onu yiyen, hayır ve menfaat bulur. Kitre de böyle tabir olunur. Fakat yorumu zamk kadar kuvvetli değildir.
İbn-i Şirin sabır zamkı hakkında şunları söylüyor: Sabır denilen acı zamkı görmek; batıl şeylerle ve kelamla uğraşıp bu sayede mal kazanmak hırsı olan dünyaya çok düşkün alim bir şahsa delalet eder. Sabır yediğini gören, böyle bir alimle sohbet eder.
Seyyid Süleyman Rüya Tabirleri : Zamk görmek; küçük bir menfaattir. Zamk hangi ağaca mensub ise, rüya sahibi o ağacın temsil ettiği yerden fayda sağlar. Mesela badem ağacı zamkı yiyen, cimri bir şahıstan biraz hayır görür. Yanında arap zamkı olduğunu yahut ondan yediğini gören; fena huylu, çirkin işler yapan bir adamdan menfaat temin eder.
Secdem Rüya Tabirleri : Ağaçların salgıladığı zamktan yediğini görmek bir kimsenin fazla olan malından istifade etmeye, Zamk görmek hayır ve menfaate delalet eder
“YA RABBİ, EĞER ŞU GÖRDÜĞÜM RÜYA HAYIR İSE HAYRINDA DAİM ŞER İSE HAYRA TEBDİL EYLE”
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimeledir. Sözlük Anlamı,görünen şey demektir. Rüyanın türkçe karşılığı “Düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılamaz.
Rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız. Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlamazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konunun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mayeti itibariyle nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur.
Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen,rüya derecesinde değildirler. Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.