İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : ZEBUR: Rüyada Davut (A.S.)’a nazil olan Zebur’ü görmek, ölü üzerine ağlamaya, tevbe ve Allah korkusuna, ibadete, kalpleri birleştirmeye, neşe verici şeylerden zevk almaya, doğru olmayan garip haberleri işitmeye ve okumaya, ya da hitabete kavuşmaya yorumlanır.
Abdulgani demiştir ki: Bu rüya; tevazu içinde yalvarmaya, ağlamaya, tevbeye, korkuya, ibadete, gönülleri birleştirmeye, çalgı aletlerinden zevk almaya, eğri büğrü, garip haberler duymaya, kıraat (okumak) ve hitabetten hissedar olmaya işaret eder.
Diyanet Rüya Tabirleri : Rüyada Zebur görülmesi veya okunması; İmam-ı Nablusî’nin yorumuna göre: Bir kimsenin rüyasında Davud Peygamberin Zeburunu görmesi; o kimsenin Allah’a yalvaracağına, günahlarına ağlayarak tevbe edeceğine, ibadetlerine önem vereceğine, eğlenceden zevk alacağına ve okuyup konuşmaktan hisse alacağına işaret eder. Sâlimî’nin yorumuna göre: Bir kimsenin rüyasında Zebur’u görmesi; o kimsenin Allah’ın emirlerine her zaman boyun eğdiğine, insanın nazarında makbul bir kimse olarak tanındığına işaretle tabir olunur.
Secdem Rüya Tabirleri : Davud Aleyhisselama indirilen Zebur’u görmek Allah korkusuna, zikir ve din” musikiye düşkün olmaya, garip haberler işitmeye, okuma zevkine ve hitabet sanatına vakıf olmaya delalet eder.
“YA RABBİ, EĞER ŞU GÖRDÜĞÜM RÜYA HAYIR İSE HAYRINDA DAİM ŞER İSE HAYRA TEBDİL EYLE”
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimeledir. Sözlük Anlamı,görünen şey demektir. Rüyanın türkçe karşılığı “Düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılamaz.
Rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız. Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlamazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konunun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mayeti itibariyle nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur.
Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen,rüya derecesinde değildirler. Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.