İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : ZİYARET: Rüyada Peygamberimizi ziyaret, satih amellerle kendisini Allah’a sevdirmeye, korkudan emin olmaya ve halkın büyüklerine yaklaşmaya, şanın yücelmesine, alim ve büyükleri sevmeye yorumlanır. Peygamberimizi görmek, bazan da hidayet ilim ve olgunluğa yorumlanır.
Rüyada Beytü-I Mukaddesi ziyaret, berekete, ilimlere, harika sırlara muttali olmaya yorumlanır.
Kirmani’ye göre bu rüya ferah, sevinç, hayır, rahat ve gönül huzuru ile yorumlanır.
Seyyid Süleyman Rüya Tabirleri : Hususi günlerde kabir ziyareti, ibadet veya adeti üzere gezmeye çıkmak şunlarla tabir olunur. Düğün, sünnet düğünü, emir, sefer, gaza ve cihad.
Böyle bir mevsim için bir cemaatle beraber çıktığını gören, üzüntüden kurtulur. Harpte ise, zafer nasip olur. Bir rivayete göre mevsimden mevsime çıkmak; esaretten kurtulmaktır.
Diyanet Rüya Tabirleri : Bir kimsenin rüyasında yabancı veya hiç sevmediği kimseyi ziyaret ettiğini görmesi; o kimsenin üzücü bir haber alacağına, kişinin rüyasında dostlarından birini ziyaret etmesi is kimsenin şanslı ve mutlu bir kimse olduğuna yorumlanır.
Secdem Rüya Tabirleri : Varlık sebebimiz, Peygamberimiz Hazret-i Muhammed’i (s.a.v.) ziyaret ettiğini görmek salih amel işlemeye, Allah -c.c.- sevgisine, şan ve şerefe, Efendimizin şefaatine, din büyüklerine, mürşid olan zatlara uymaya, ehl-i beyti ve onları sevenleri sevmeye; Mübarek yerleri ziyaret hayır ve bereket meydana gelmesine; Dostları ziyaret etmek sevgi ve sadakate, vefa ve hayırlı fıtrat üzere olmaya, Akrabayı rizaret etmek uzun ömre ve rızık bolluğuna delalet eder.
“YA RABBİ, EĞER ŞU GÖRDÜĞÜM RÜYA HAYIR İSE HAYRINDA DAİM ŞER İSE HAYRA TEBDİL EYLE”
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimeledir. Sözlük Anlamı,görünen şey demektir. Rüyanın türkçe karşılığı “Düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılamaz.
Rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız. Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlamazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konunun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mayeti itibariyle nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur.
Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen,rüya derecesinde değildirler. Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.