Hastalık kalın bağırsağın en alt kısmında rektumda başlar ve yukarıya doğru mukoza ve submokozal etkiler gösterir. Bağırsaklarda ise daha çok yüzeysel etkiler gösterir. Kolit daha çok kalın bağırsaklarda sınırlı kalır. Bazen hastalık bağırsağın tüm katmanlarını tutarak bağırsak delinmesi, fistül ve apselere neden olur. Hastalık hafif, orta ve ağır formlarda görülür. Kramp şeklinde karın ağrısı, kanlı mukuslu ishal, tenezm (tam boşalamama hissi),hastalığın orta ve ağır formları ise bulantı, kusma, ateş, kilo kaybı ve iştahsızlığa da neden olur.
Kolit hastalarının tipik yakınmaları karın ağrısı, karın bölgesinde kramplar, ishal ve karında şişkinlik hissidir. Bazı hastalarda kanlı ishal de görülebilir. Diğer belirtileri arasında ateş, titreme, halsizlik, bitkinlik ve vücudun susuz kalması (dehidrasyon) sayılabilir.
Hastalarda ek olarak:
– Batında hassasiyet,
– Hızlı kilo kaybı,
– Depresyon,
– Eklemlerde ağrı,
– Dışkıda mukus ve/veya kan ve rektal kanama da görülebilir.
Kolit hastalığı kimlerde ve ne sıklıkta görülür
Kolit nedenlerine bağlı olarak her yaşta görülebilir. Ancak ülseratif kolit daha çok 15-30 yaşları arasında görülür. Kadınlarda ve erkeklerde görülme oranı eşittir. Genetik geçiş gösterebilir. Yakın akrabalarda ve hastaların çocuklarında görülebilir.