Akromegali tanısı konduğu zaman, eğer tümör cerrahi olarak tümüyle çıkarılabiliyorsa, cerrahi, ilk planda düşünülmesi gereken tedavi yöntemidir. Hastaların önemli bir kısmında cerrahi tedavi ilk yaklaşımdır. Cerrahi yapılamayan veya cerrahi tedaviye rağmen başarılı sonuç alınamayan hastalarda ilaç tedavisi uygulanır. Akromegali, tedavi edilmezse hastalarda kalp yetmezliği görülür.
Akromegali hastalarında yaşam beklentisi, tedavi yöntemlerindeki yeni gelişmelerle birlikte artmaya başlamıştır. Bu nedenle, hastaların uzun dönemli takipleri hastalık yönetiminin önemli bir parçası haline gelmiştir. Bu derleme, en son konsensus raporları ve klinik rehberler ışığında akromegalide tedavi hedefleri, tedavi seçimi ve takip hakkında bir özet sunmaktadır.
Günümüzde akromegali tedavisinde kullanılan oldukça etkili ilaçlar mevcuttur. Akromegali tedavisinde temel amaç; büyüme hormonu ve IGF-I düzeyini normal seviyelere düşürmek ve tümör kitlesinde küçülme sağlamaktır. Cerrahi ve ilaç tedavisi ile bu amaçlara ulaşılamayan vakalarda ışın tedavisi uygulanır. Günümüzde ışın tedavisi konusunda çok gelişmiş teknolojiler mevcuttur ve bunlar ülkemizde de başarıyla kullanılmaktadır.
Akromegali tedavisi
• Bromokriptin (akromegalide büyüme hormonu düzeyini normale indirir.)
• Cerrahi tedavi: Belirgin suprasellar tümör büyümesi varsa transfrontal, tümör intrasellar ise transfenoidal cerrahi girişim ile tümör çıkarılır.
• Radyoterapi: hipofize radyoaktif çekirdek yerleştirilir veya dışarıdan radyoterapi uygulanabilir. Cerrahi kadar etkin değildir ve çabuk yanıt vermez.