Anjiyo, kalbi besleyen, koroner damar adı verilen damarların görüntülenmesi olarak özetlenebilir. Kalp damarlarındaki sertleşme kalbe giden kan akışını sınırlayabilir. Halk arasında damar sertliği olarak bilinen koroner arter hastalığından şüphe duyulduğunda ya da hastalığın belirtileri ortaya çıktığında bu damarları görüntülemek için kullandığımız bir yöntemdir. Kalp damarlarındaki ateroskleroz kalbe giden kan akışını sınırlayabilir. Kalp damarlarındaki bu daralma veya tıkanmalardan sorumlu olan damar iç çeperinde oluşan yağ ve kireç içerikli plaklardır. Kalp anjiyosunda kalp damarlarında hayatı etkileyebilecek derecede darlık, tıkanıklık olup olmadığına ve kalp fonksiyonlarına bakılır. Böylece kalp damarlarında tedaviye gereken durumlar aydınlatılır.
En sık görülen, hastalığı işaret eden belirti göğüs ağrısıdır. Sıklıkla sigara kullanan kişilerde bulunan damar tıkanıklığı ve damar daralması problemlerinde bu yönteme başvurulsa da bu yöntem bir ameliyat olarak görülmemelidir. Hastanın tedavi edilmesindeki bir adımdır.
Anjiyo işlemi anjiyo laboratuvarında bu konuda eğitim almış doktorlar tarafından yapılır. Hasta sırtüstü yatmış halde iken kasık veya el bileğindeki atardamarlar aracılığıyla önce özel bir kılıf ve sonrasında kateter damar içinde ilerletilir. Kateter kalbe ulaşınca kontrast adı verilen boyar madde uygulanır ve röntgen ışınları altında görüntüleme yapılır. Anjiyografi en sık kalp damarlarının görüntülenmesi için yapılır. Koroner anjiyo olarak adlandırılan bu işlem sonucunda kalbi besleyen damarlardaki tıkanıklıklara kesin tanı koyulabilir.