Anne sütü ile beslenen çocuklarda mı, yoksa mama alan bebeklerde mi daha çok görülür? Gaz görülme sıklığı anne sütü veya mama alan bebekler arasında fark göstermemektedir.
Toplumda anne sütü sadece ilk altı ay faydalı olduğu daha sonra bebeğin annesinin faydasız olduğu görüşü oldukça yaygındır. Bu oldukça yanlış bir düşünce biçimidir. 2 yaşına kadar anne sütü alan bebeklerin ishal, zatüre ve benzeri hastalıklara yakalanmalarında hastaneye yatış oranlarının anne sütü almayanlara göre çok daha düşük olduğu çalışmalarda gösterilmiştir.
Dünya Sağlık Örgütü, UNICEF ve Amerikan Pediatri Akademisi anne sütü ile beslenmenin doğumdan hemen sonra başlanması, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesini ve emzirmenin 6. aydan sonra başlanmasının uygun besin takviyeleriyle 2 yaşına kadar devam etmesini önermektedir.
Farklı beslenen çocukların demir durumlarını İncelemek amacıyla Çukurova Üniversitesi Kadın Doğum Kliniğinde doğan 124 sağlıklı bebek 9 ay izlendi. Dördüncü aya kadar 64 bebek sadece anne sütü, 32 bebek inek sütü ve 28 bebek formül mama İle beslendi. Bütün bebeklere dördüncü aydan sonra aynı ek gıdalar başlandı. Dokuzuncu ayda tüm olguların hemoglobin, serum demiri, transferrin saturasyonu ve ferritin düzeyleri saptandı.
Demir eksikliği ve demir eksikliği anemisi görülme sıklığı sırasıyla; inek sütü ile beslenenlerde %93.7, %81,3; anne sütü ile beslenenlerde %78.1, %62.5 idi. Formül mama ile beslenenler arasında demir eksikliği anemisi sıklığı yönünden fark önemsizdi (p>0.05). Mama ile beslenenlerde, hem anne sütü hem de inek sütü ile beslenenlere göre demir eksikliği anemisinin daha az olduğu saptandı (p>0.02, p<0.05). Demir eksikliği anemisinin önlenmesi için ilk 4-6 ay sadece anne sütü ile beslenmenin yaygınlaştırılması ve daha sonra anne sütü ve özellikle inek sütü ite beslenenlere demir eklenmesini önermekteyiz.