Yenidoğan kakası ve idrarı ilk günlerin takibinde en dikkat ettiğimiz konulardandır. Bebekler normalde idrarlarını anne karında yaparlarken kakalarını ise doğduktan sonra yaparlar. Bu nedenle idrar ve kaka yapma olayları anne karnından itibaren izlenerek bebeğin sağlığı hakkında oldukça fazla bilgi vermektedir.
Bebeğinizin ilk ayında dışkı sayısı fazladır (günde 6-8 kez). Anne sütüyle beslenen bebeklerin dışkıları cıvık olur. Bebekler ek gıdalara başlayana kadar kaka kıvamı cıvık – sulu olarak devam eder, ek gıdalardan sonra yavaş yavaş koyulaşmaya başlar. Dışkı ilk günler yeşilimsi, daha sonra altın sarısı renk alır. Mama ile beslenen bebeklerin dışkıları daha kıvamlı ve sıklığı daha azdır. Mama ile beslenen çocuklar ise genelde daha sıkı, koyu ve keskin bir kokuya sahip kaka yaparlar. Ayrıca, biraz kabız olmaları da muhtemeldir. Eğer bu durumun bebeğinizi çok rahatsız ettiğini hissediyorsanız başka bir mamaya geçmeyi düşünebilirsiniz. Öneriler için doktorunuz ile iletişime geçin. Anne sütü ile beslenen bebekler genelde kabız olmazlar. Bu bebeklerde kabızlık da olabilir. Bebeğin günde en az 6-8 kez idrar yapması gerekir. Bu beslenmenin yeterli olduğunu gösterir.
Bir iki ay sonra bebek 2-3 günde bir de dışkılayabilir, buda normaldir. Bu beslenmenin yeterli olduğunu gösterir. Bir iki ay sonra bebek 2-3 günde bir de dışkılıyabilir, buda normaldir. Bebeklerin özellikle yenidoğanların altının değişitirilmesine özen gösterilmelidir. Sonradan pişik gibi hem anneyi uğraştıran ve bebeğin acı çekmesine neden olan pişik gibi bir dertle uğraşmamak için her idrar ve dışkılamadan sonra bebeğin altı değiştirilmelidir. Bebeğin altının vakit geçirilmeden değiştirilmesi anne ve bebek arasınadaki güven ilişkiisinde de olumlu rol oynamaktadır. Kız bebeklerin altları değiştirirllirken temizliğin önden arkaya doğru yapılması gerekmektedir.