Bebeklerde tırnak bakımı ve kesilmesi önemlidir. Birçok anne bu yüzden bebeğinin tırnaklarını keserken tedirginlik yaşar. Anne ve babalar endişeleri nedeniyle ilk tırnak kesimini olabildiğince geciktirmeye çalışsalar da, tırnak kesimini aksatmak birçok soruna sebep olabilir.
Bebeğinizin doğduğunda tırnaklar çok yumuşak ve narin görünse de epey keskin olur. Bu yüzden tırnakları eğer uzun olursa kendilerine zarar verirler, kesilmedyen tırnakların içinde mikroplar birikir ve enfeksiyon oluşturur. Bebeklerin tırnakları da tıpkı ciltleri gibi ince ve kırılgandır.
Bebeğin tırnağını, ona özel bir bebek tırnak makası ile kesebilirsiniz. Bebeğin tırnak etine zarar vermeden, minik parmaklarının yapısına uygun seçilecek bir tırnak makası seçilmelidir. Yetişkinlerin kullandığı makaslar bebek için uygun değildir. İyi bir tırnak makası edinin, ideal olarak tırnak makasları bebeklerin etlerine zarar vermeyecek, onlara özel yapıda olmalıdır. Bebek tırnak makasıyla tırnağın keskin ve sivri köşeleri de ince bir törpüyle yumuşatın. Bu işlemi yaparken yanınıza bir yardımcı almalısınız.
Bu yüzden bebeğinizin tırnağını keserken ellerini tutacak birinin yardımcı olmasını sağlamalısınız. Her ne kadar bebek tırnakları ince görünse de keskin olduklarından banyo sonrasını tercih etmeniz işinizi kolaylaştıracaktır. Elleri tek tek havludan çıkarıp tırnaklarını kesmeniz, işinizi kolaylaştırabilir. Ayak tırnaklarını da kesecekseniz, yine aynı yöntemle, ayaklarını tek tek havludan çıkartarak bakımını yapın.
Bebeğinizin doğduğunda tırnaklar çok yumuşak ve narin görünse de epey keskin olur. Kendi kendine zarar vermemesi ve hijyeni bakımında aşağıdaki önlemleri almalısınız.
– Torba şeklinde eldiven giydirin.
– Ellerini saran giysiler veya çorap kullanın.
– Bazı bebeklerin tırnakları daha yumuşak, bazılarının tırnakları daha sert olabilir. Tırnaklarının yumuşak olduğu dönemde, elinizle tırnaklarını koparabilir veya sıyırabilirsiniz.
– Bazen bebek tırnağını dişlemek de uzmanlar tarafından önerilir. Diliniz çok hassas olduğu için bebeğe zarar vermeden bunu yapabilirsiniz, ancak zedelenme halinde, ağzınızdaki normal bakteri florası, yeni doğan bebeğinizde enfeksiyona neden olabilir.
– Hangi yöntemi seçerseniz seçin, ellerini ve tırnaklarını her zaman temiz tutun. Sıkça sabunlu su ile yıkayın.