Bacaklarda oluşan ileri güç kaybı, idrar, dışkı tutamama ve cinsel fonksiyonların yitirilmesi ile karşılaşılan durumlarda acil cerrahi tedavisine başvurulur. Başlangıç tedavisinin arkasından hastada yeterli iyileşme olmadıysa daha geniş fizik tedavi yöntemlerinin kullanıldığı tedavi aşamasına geçilir. Bel fıtığının başlamasının ardından ilk günleri atlattıktan sonra fizik tedavi hastanın iyileşmesine katkıda bulunacak bir tedavi yöntem grubudur.
Ameliyat, güçlü ağrı kesici ilaçlara dahi cevap vermeyen ağrılılarda da uygulanabilir. Üç hafta süreyle ilaç, istirahat ve fizik tedaviye cevap vermeyen hastalarda cerrahi tedavi için tekrar değerlendirme yapılması gerekebilir. Kişiden kişiye göre değişen bel fıtığı tedavisi cerrahi müdahale gerektiren ve gerektirmeyen şeklinde gruplandırılabilir.
Cerrahi dışı tedaviler şu şekildedir;
Dinlenme: Şiddetli bel ağrısını dindirmek için genellikle 1-2 günlük yatak istirahati yeterli olacaktır. Uzun süre ayakta kalınmaması gerekir ancak uzun süre oturmak da iyi değildir. Hareketler yavaş ve kontrollü olmalıdır.
İlaçlar: Doktorun önerdiği kas gevşetici veya ağrı kesici ilaçlar alınabilir.
Fizik tedavi: Fıtığın nispeten ilerlediği durumlarda başvurulan fizik tedavi; bel fıtığına yönelik belli hareketler bel kaslarını ve karın kaslarını güçlendirmeye yardımcı olabilir. Fizik tedavide ilk günler ağrılarda artma olabilir. Bu geçici ve normal bir durumdur.
Epidural Steroid Enjeksiyonu: Bölgesel ödemi ve yangıyı azaltmak için bölgeye iğne yapılır. Belirtilerin azalmasında en etkili yöntemlerden biridir ancak daha çok şiddetli ağrı olduğu durumlarda tercih edilir. Son zamanlarda en çok tercih edilen yöntemlerdendir ancak her bel ağrısı için değil fıtık ağrısı için uygundur.
Cerrahi müdahaleler;
Micro cerrahi ile yapılan müdahaleler; idrarını tutamama, ayakta duramama gibi ilerlemiş belirtilerin sonucunda yapılabilir.
Bölgesel anestezi ile yapılan mikrodiskektomi yöntemi eski korkutucu bel fıtığı ameliyatlarının aksine sinirlere zarar vermeyen, hastanın 7-8 saate ayağa kalkabileceği bir cerrahi yöntemdir.
Endoskobik bel fıtığı ameliyatı 1cm’lik bir kesiden fıtıklaşmış disk alanına sokulan 4 mm’lik bir endoskop yardımıyla ekrandan cerrahi saha görülerek gerçekleştirilir. Ameliyatlar lokal ve epidural anestezi altında gerçekleştirilebilir. Ancak her fıtık bu yöntem için uygun değildir.