Sırt ve bel ağrısı tüm omurgaya yayılabilir. Boyun ağrısına da neden olabilen bel ve sırt ağrıları baş ağrısından sonra toplum içinde en sık rastlanılan ağrı çeşididir. Kişinin hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyen ağrılar bir süre sonra hareket kısıtlamalarına neden olabilir.
Bel ve sırt ağrısı nedenleri
- Bel ve sırt ağrılarının birçok nedeni vardır. En yaygın olarak rastlanılan bel ve sırt ağrısı nedenleri:
- Başarısız bel ya da sırt cerrahi operasyonları sonucu oluşan ağrılar
- Böbrek, mide ve karaciğer gibi organ rahatsızlıkları sonucu gelişen ağrılar
- Bazı kanser türleri
- Stres, aşırı kilo, yanlış yatak seçimi
- Brusella ve verem gibi bel omurgasına yayılan hastalıklar
- Omurga kireçlenmesi
- Postür bozuklukları, bel fıtığı ve beli zorlayıcı hareketler
- Travma sonucu oluşan ağrılar
- Doğumsal anomaliler
Bel ve sırt ağrısı yaşayanlar için uygun uyku pozisyonları
Omurga bir bütündür ve bel ya da sırt omurlarında görülen herhangi bir rahatsızlık boyun omurgasını da etkiler. Omurga etrafında yer alan kaslar birbiri içine geçmiş haldedir. Bel ve sırt sağlığı için gün içerisinde oturuş ve duruş pozisyonlarına dikkat etmek gerekir. Omurga sağlığı üzerinde etkili olan diğer bir durum ise uyku pozisyonlarıdır.
Yüzüstü yatmak: yüz üstü yatış pozisyonu omurga etrafında yer alan bağ ve kasların gerilmesine neden olarak omurgadaki sinir deliklerinin sıkışmasına yol açar. Bu durum omurga üzerine yük bindirir ve omurgada zedelenmelere hatta fıtığa neden olabilir.
Sırt üstü yatmak: Sırt üstü yatış pozisyonu arka bacak kaslarında kısalmaya neden olur. Bel ve sırt ağrılarının artmasına yol açan bu pozisyonda yatarken mutlaka dizler yastık ile desteklenmelidir. Diz altına koyulan yastık bel ağrısının hafiflemesini sağlar.
Cenin pozisyonunda yatmak: Bel ve boyun sağlığı için en ideal yatış pozisyonu yan yatış pozisyonudur. Bu pozisyonda iken belin basıncını azaltmak amacıyla dizlerin arasına yastık koyulabilir ve bacaklar karına doğru çekilebilir. Bu durum omurgaya yük binmesini azaltır ve ayrıca da horlamayı önler.
Bel ve sırt ağrısı olanların dikkat etmesi gerekenler
Sabahları yataktan hızlı bir şekilde kalkmak, dinlenme halindeki kasların omurga hareketine uyum sağlamasını zorlaştırır. Ani harekete reaksiyon gösteremeyen omurgadaki eklemler ve kaslar ciddi ağrılara ve zedelenmelere hatta bel tutulmasına neden olur. Uyandıktan sonra yatakta 5-6 dakikalık gerinme hareketleri yapılarak kasların gevşemesi sağlanmalıdır. Blok halinde yana dönerek doğrulmalı, önce bacaklar sarkıtılmalı ve daha sonra da kollar yardımıyla vücut dik bir konuma getirilmelidir.
Bel ve sırt ağrısının hafiflemesinde yatak seçimi de önemli bir faktördür. Yaradılış itibariyle insan vücudunun boyun ve bel bölgesinde eğrilikler bulunur. Çok yumuşak ya da çok sert yataklar bu doğal eğriliklerin azalmasına ya da artmasına yol açar. Ortopedik yatak seçimi ile be ve sırt ağrılarının hafiflemesi sağlanabilir. Yatağın orta kısmı çöktü ise yatağın mutlaka değiştirilmesi gerekir.
Masa başı çalışanlarının çalışma masalarını ve sandalyelerini doğru ayarlaması büyük önem taşır. Oturulan sandalyenin sırtı desteklemesi ve kişinin dik oturmaya dikkat etmesi gerekir. Her 30 dakikada bir ofis içi ya da dışında ufak yürüyüşler yapmak bel ve sırt ağrılarının hafiflemesini sağlar.
Tek taraflı çanta taşınmasına son verilmelidir. Her iki tarafa eşit yük bindirilmesini sağlayan sırt çantaları kullanılması bel ve sırt için daha sağlıklıdır.
Bel ve sırt ağrısının temelinde kas spazmı yatar. Banyodan sonra ıslak saç ile kalmak boyun bölgesindeki kasların kasılmasını sağlar. Omurga bir bütün olduğu için boyundaki kas spazmı bel ve sırtta da ağrılara yol açar. Banyo ya da duş sonrası saçları kurutarak bel ve sırt ağrısını önleyebilirsiniz.